·        Es tracta de la China Hi-Tech Fair -que s’ha celebrat a Shenzhen aquesta setmana-, on hi han assistit més de 500.000 visitants de 58 països i 2.500 inversors.
 
·        Les empreses catalanes hi han estat presents a través de l’estand  Barcelona Catalonia, impulsat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que ha rebut més de 2.100 visitants.
 
·        La Generalitat, a través d’ACCIÓ, també ha organitzat una agenda complementària de visites als agents d’innovació més importants de la zona.

Les set empreses catalanes i el centre de recerca que han participat aquesta setmana a la fira tecnològica més important de la Xina, la China Hi-Tech Fair de Shenzhen, han mantingut més de 140 reunions amb potencials clients, socis i inversors. A la fira, on s’han presentat innovacions i productes tecnològics, hi ha assistit 500.000 visitants de 58 països i 2.500 inversors (http://www.chtf.com/english).
 
Les empreses catalanes han participat a la fira a través de l’estand Barcelona Catalonia -impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ i Invest in Catalonia, i l’Ajuntament de Barcelona-, que ha registrat més de 2.100 visites. L’esdeveniment ha estat una oportunitat per les companyies catalanes per donar a conèixer els seus productes i trobar potencials clients, socis i inversors. Les empreses catalanes que hi han participat són Tronic Controls, CTRL4 ENVIRO, Natural Machines, Solutions Trilogi, Datapixel, Red Points, Meteosim, així com el centre de recerca CTTC.
 
La delegació catalana ha estat està encapçalada per la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, que s’ha reunit amb institucions xineses i ha participat en seminaris per promoure les relacions comercials i estratègies de col·laboració en el camp de la innovació entre les companyies de la Xina i Catalunya, així com per posicionar Catalunya com un dels territoris més atractius d’Europa per a la inversió estrangera.
 
La participació de la Generalitat en aquesta fira s’emmarca dins les actuacions de la nova Estratègia Industrial impulsades pel Departament d’Empresa i Ocupació, un dels objectius de la qual és la internacionalització de l’economia i la tecnologia catalana. En aquesta direcció, ACCIÓ desenvolupa el programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ, a través del Centre de Promoció de Negocis a Hong Kong en aquest cas, amb l’objectiu d’apropar la tecnologia catalana al món.
 
Així, a banda de participar a la fira, ACCIÓ ha organitzat una agenda complementària de visites als agents d’innovació més importants de la zona. A Shenzhen, per exemple, la delegació catalana ha visitat la incubadora de la China Academy of Science and Technology Development (CASTD) per conèixer projectes empresarials que n’han sorgit i explorar possibles vies de col·laboració.
 
També s’ha visitat el Hong Kong Science and Technology Park, on la delegació ha pogut conèixer de primera mà el seu sistema d’innovació i les possibilitats de cooperació tecnològica i projectes conjunts. De fet, s’ha plantejat la possibilitat que empreses catalanes puguin dur a terme projectes de cooperació i innovació conjuntament amb aquesta entitat. D’altra banda, ACCIÓ, amb el suport de la delegació del CDTI a la Xina i el China IPR SME Helpdesk de la Comissió Europea, ha organitzat un seminari per potenciar la participació catalana en programes bilaterals d’innovació amb la Xina.
 
 
Les empreses catalanes
Tronic Controls dissenya i produeix equips de control per a aparells de ventilació, climatització així com per calefacció i aire condicionat. Fundada fa 20 anys, exporta un 40% de la seva producció sobretot a Europa, i des del 2005 produeix certs equips electrònics a la Xina. L’empresa, que compta amb una quinzena de treballadors, ha estat present a la fira per buscar possibles socis per incrementar la seva presència al món.
 
CTRL4 ENVIRO, empresa del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha presentat a Shenzhen un sistema propi de reconeixement d’esdeveniments a la via pública mitjançant visió per computador. Per exemple, el sistema pot controlar el nombre de persones que passa per un pas de vianants i adaptar els temps dels semàfors en conseqüència, o també convertir una font en interactiva amb el públic segons la quantitat de persones observant-la, els seus moviments o, fins i tot, la seva edat. Actualment són un equip de quatre persones.
 
Natural Machines, que compta amb 20 treballadors i es va crear el 2012, ha dissenyat un electrodomèstic basat en tecnologia d’impressió 3D que a partir d’ingredients permet fer des de pasta fins a postres, passant per hamburgueses o pizzes, per exemple. Ja tenen demanda a 45 països i presència als Estats Units i Pequín. A la China Hi-Tech Fair s’han trobat amb inversors, clients i distribuïdors.
 
Solutions Trilogi es dedica al desenvolupament i implantació de solucions de comerç electrònic per a qualsevol tipus d’empresa. Creada fa 14 anys, té seus a Igualada, Pequín i Hong Kong. La companyia està treballant amb una trentena de projectes a la Xina, i a Shenzhen ha presentat un nou programari per crear botigues virtuals amb la voluntat d’expandir el negoci. L’empresa compta amb un equip de 54 persones.
 
Datapixel, companyia especialitzada en visió 3D, òptica, electrònica i programaris, ha presentat a la fira el seu sistema d’escàner en 3D que ja utilitzen enginyers i fabricants de tot el món. Aquest sistema escaneja objectes petits o de mida mitjana de qualsevol color o tipus de superfície. A més, la tecnologia incorpora un sistema de comunicació al núvol.
 
Red Points ha donat a conèixer a Shenzhen una tecnologia que localitza i elimina continguts il·legals a internet. Per l’empresa, d’una vintena de treballadors, Hong Kong és un centre molt important a l’Àsia per aconseguir nous clients i socis comercials, i per això ha visitat incubadores i altres empreses tecnològiques. A banda de la seu de Barcelona, ja tenen delegació a Itàlia i Singapur. L’empresa va guanyar el passat mes de juliol el premi Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ.
 
Meteosim és una consultora tecnològica en els camps de la meteorologia, la contaminació atmosfèrica, l’energia i el canvi climàtic. Ha presentat a Shenzhen un sistema de gestió de la qualitat de l’aire que permet conèixer l’impacte de la contaminació atmosfèrica d’una determinada activitat amb 48 hores d’antelació. La consultora, que té 10 treballadors, té presència a Europa, els Estats Units, Perú, Xile o Nicaragua, entre d’altres.
 
D’altra banda, a la China Hi-Tech Fair també hi ha participat el CTTC. És un centre de recerca, membre de CERCA, que es dedica a la recerca bàsica i aplicada relacionada amb els sistemes de comunicacions i la geomàtica. Treballa sobretot amb grans empreses, universitats i altres centres de recerca i tecnològics, i és present a Europa i l’Àsia i a països com els Estats Units, Canadà i el Brasil. A Shenzhen ha donat a a conèixer les seves capacitats en R+D i la seva cartera de patents i productes.

2  

Fitxers adjunts

Estand de Catalunya a la Fira China Hight Tech Fair 1

Estand de Catalunya a la Fira China Hight Tech Fair 1
JPG | 614

Estand de Catalunya a la Fira China Hight Tech Fair 2

Estand de Catalunya a la Fira China Hight Tech Fair 2
JPG | 737