Per comunitats autònomes, Catalunya se situa en primer lloc en la classificació dels premiats amb 20 guardons (13 per a Barcelona, cinc per a Lleida i dos per a Girona), seguida d’Aragó, amb 12 estatuetes, i Navarra, amb cinc.
El màxim guardó, el Porc d’Or amb Diamant, i el Premi Especial a la Màxima Productivitat han anat a parar per primer cop en la història dels premis a la mateixa explotació: Granja Sant Martí, de l’empresa Pinsos Grau, S.A., de la localitat de Sant Martí de Centelles (Barcelona), que ha batut un nou rècord amb 34,78 garrins deslletats por truja i any.
La granja lleidatana Albesa Ramadera, pertanyent a l’empresa Piensos Costa i situada a la localitat d’Albesa (Lleida), aconsegueix el Premi Especial Porc d’Or del MAGRAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, entregat per la pròpia ministra d’Agricultura.
Organitzats per l’IRTA, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, els premis compten amb el recolzament de l’Ajuntament de Lleida-La Paeria i de l’empresa ZOETIS, que juntament amb la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (INTERPORC) són coorganitzadors.
En la XXI edició dels prestigiosos Premis Porc d'Or a l'excel·lència en la producció porcina, Catalunya ha estat de nou la comunitat autònoma més premiada.
A més d'alçar-se amb els tres Premis Especials Porc d'Or (el de "Diamant", el del MAGRAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient" i el que es lliura a la "Màxima Productivitat"), s'ha situat en primer lloc a la classificació dels premiats.
En concret, Catalunya ha rebut un total de 20 guardons, que han anat a parar a 18 granges. D'aquests, 13 han recaigut a Barcelona, cinc a Lleida i dos a Girona, amb un total de set estatuetes d'or, set de plata i sis de bronze.
El segueix en la classificació Aragó, que ha obtingut un total de 12 distincions (quatre més que en l'edició passada) per a 10 granges, dels quals nou han anat a parar a Saragossa i tres a Osca. D'aquestes estatuetes, quatre han estat d'or, cinc de plata i tres de bronze.
Navarra s'ha alçat amb el tercer lloc amb cinc granges que han aconseguit cinc estatuetes (dues d'or, una de plata i dues de bronze).
A continuació se situen Castella i Lleó, desbancada del seu habitual tercer lloc, amb tres premis per a explotacions d'Àvila, Segòvia i Zamora; País Basc amb una granja premiada i dos guardons; i, finalment, Castella-La Manxa (Conca), la Comunitat Valenciana (València) i Galícia (Ourense) amb un guardó cadascuna d'elles.
En termes generals, han estat premiades vuit comunitats autònomes de les deu nominades i 40 granges de les 98 nominades als premis.
La barcelonina Granja Sant Martí bat un nou rècord en Productivitat Numèrica i aconsegueix el Porc d'Or de Diamant
Els tres Premis Especials Porc d'Or han anat a parar també a Catalunya. Concretament, Granja Sant Martí, de l'empresa Pinsos Grau, SA, de la localitat de Sant Martí de Centelles, a Barcelona, ha estat premiada amb el màxim guardó, el Porc d'Or de Diamant.
A més, també ha rebut el Premi Especial a la Màxima Productivitat, batent un nou rècord en la història dels Premis Porc d'Or amb una Productivitat Numèrica de 34,78 garrins deslletats per truja i any.
Granja Sant Martí va iniciar la seva activitat el 1994 i compta en l'actualitat amb un cens de 1.100 reproductores. Va començar com a cicle tancat, canviant el seu sistema de producció el 2002 i reorganitzant-se cap a una granja de reproductores i garrins fins a 6 quilograms (Fase I). Es tracta d'una granja que ja ha obtingut un nombre important de nominacions i estatuetes Porc d'Or en els darrers anys.
Les naus de Granja Sant Martí estan condicionades ambientalment amb ventilació, calefacció, i adaptades al sistema d'allotjament en grups de les truges gestants, amb sistema d'alimentació mitjançant màquines electròniques d'identificació individual.
En paraules del jurat dels Premis, "la Granja Sant Martí destaca per la seva gran eficiència productiva i nivell sanitari, pel seu equip humà jove i professional, a més de per l'excel·lent maneig dels animals".
El Premi Especial del MAGRAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient" va a parar a Lleida
La granja lleidatana Albesa Ramadera, de l'empresa Pinsos Costa i situada a la localitat d'Albesa, ha rebut de mans de la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, el Premi Especial Porc d'Or del MAGRAMA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient ".
La granja Albesa Ramadera va ser creada l'any 2009 i a dia d'avui compta amb un cens de 3.300 reproductores.
Entre totes les característiques d'Albesa Ramadera que l'han fet mereixedora d'aquest premi, destaca la seva filosofia i compromís amb la formació, el desenvolupament i assaig de noves tecnologies que realitzen a la mateixa, sent una granja "de demostració"; així com la seva gestió informatitzada integral, que els permet controlar i ajustar els consums individualment, i al mateix temps millorar el factor ambiental. A més també cal recalcar l'ús d'energies alternatives i la seva gestió de tractament de purins.
Més de 650 persones han assistit a Lleida al gran esdeveniment anual del sector porcí
Després de dos anys, la gala dels Premis Porc d'Or ha tornat als seus orígens, a Lleida. Més de 650 professionals del sector porcí espanyol, entre productors i tècnics de tot Espanya, empreses i personalitats lligades a la porcicultura, així com autoritats locals, autonòmiques i nacionals, no s'han volgut perdre el que es configura ja com el gran esdeveniment anual del sector ramader en general, i porcí en particular.
En aquesta nova edició dels Porc d'Or, la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), Isabel García Tejerina, ha acudit a la gala dels Premis. A més, entre els assistents s’ha comptat amb l’assistència del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM), Josep Maria Pelegrí i Aixut; del director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Josep Maria Monfort i Bolívar; del director general d'Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins; del secretari general d'Agricultura i Alimentació del MAGRAMA, Carlos Cabanas; de l'alcalde de la ciutat de Lleida, Àngel Ros; del director general de Produccions i Mercats Agraris del MAGRAMA, Fernando Miranda; de la subdirectora general de Productes Ramaders del MAGRAMA, María Josefa Lueso; de la subdirectora general de Promoció Alimentària del MAGRAMA, Esperanza Orellana; del president d’Interporc, Clemente Loriente; del president de ANPROGAPOR, Jose María Costa Casas; i del vicepresident i director general de ZOETIS Europa del Sud, empresa coorganitzadora dels premis, Félix Hernáez.
Més de dues dècades de reconeixement a l'excel·lència en un sector que suposa un important motor de la nostra economia
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear els Premis Porc d'Or el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.
Avui dia, en la seva XXI edició, els premis Porc d'Or, no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l'excel·lència en el seu treball.
Amb el suport de ZOETIS i INTERPORC, com co-organitzadors, i l'Ajuntament de Lleida-La Paeria
ZOETIS és una empresa independent dedicada exclusivament a la salut animal i a donar suport als seus clients i a les seves empreses. Amb més de 9.300 empleats i presència a més de 70 països, ZOETIS descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes d'ús veterinari complementats per productes de diagnòstic i recolzats per una àmplia gamma de serveis.
ZOETIS té un clar compromís amb la indústria porcina, que es reflecteix no només en l'esforç inversor que aquesta realitza en R+D +i, sinó també en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d'Or, estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí al nostre país.
A més, i des de fa dos anys, INTERPORC, la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, és també coorganitzador d'aquests premis que compten en aquesta edició amb el suport de l'Ajuntament de Lleida-La Paeria.
D'altra banda, enguany s'ha comptat amb el patrocini d’Agrifood, Anaporc, Anprogapor, Banasegur, BBVA, BDporc, Carrosseries Vic, Copico, IFR, INFOPORC, Ingaso, Mercolleida, Rotecna, Semen Cardona i Zinpro; així com també amb les entitats locals del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida i amb el Grup de Sanejament Porcí de Lleida (GSP).
Amb el suport de ZOETIS i INTERPORC, com co-organitzadors, i l'Ajuntament de Lleida-La Paeria
ZOETIS és una empresa independent dedicada exclusivament a la salut animal i a donar suport als seus clients i a les seves empreses. Amb més de 9.300 empleats i presència a més de 70 països, ZOETIS descobreix, desenvolupa, fabrica i comercialitza medicaments i vacunes d'ús veterinari complementats per productes de diagnòstic i recolzats per una àmplia gamma de serveis.
ZOETIS té un clar compromís amb la indústria porcina, que es reflecteix no només en l'esforç inversor que aquesta realitza en R+D +i, sinó també en el seu suport a iniciatives que, com els premis Porc d'Or, estimulen la millora contínua i el creixement del sector productor de porcí al nostre país.
A més, i des de fa dos anys, INTERPORC, la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca, és també coorganitzador d'aquests premis que compten en aquesta edició amb el suport de l'Ajuntament de Lleida-La Paeria.
D'altra banda, enguany s'ha comptat amb el patrocini d’Agrifood, Anaporc, Anprogapor, Banasegur, BBVA, BDporc, Carrosseries Vic, Copico, IFR, INFOPORC, Ingaso, Mercolleida, Rotecna, Semen Cardona i Zinpro; així com també amb les entitats locals del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida i amb el Grup de Sanejament Porcí de Lleida (GSP).
1