El Conveni també estableix que, des de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament, es col·laborarà en programes d’atenció a les víctimes dels diferents municipis o comarques
 
Acte de signatura de l'Acord.
Justícia ha renovat avui, dimarts 18 de novembre, l’Acord de col·laboració amb les entitats municipalistes per fomentar a través dels consistoris catalans l’execució de les mesures penals alternatives, entre les quals destaquen els treballs en benefici de la comunitat (TBC) en els adults i les prestacions en benefici de la comunitat (PBC) en el cas dels joves infractors. El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha estat l’encarregat de formalitzar amb la seva signatura aquesta renovació, d’una banda, amb el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, i de l’altra, amb el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch.
 
En virtut d’aquest acord a tres bandes, la Conselleria de Justícia, mitjançant la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, oferirà als ajuntaments adherits assessorament, informació i formació en aquesta matèria que és competència del Departament. Aquest assessorament també es farà de forma individual a tots els membres de les dues institucions d’àmbit local que ho demanin.
 
L’Acord també estableix que el Departament de Justícia col·laborarà tècnicament amb els membres de l’FMC i l’ACMC que vulguin adherir-se a les directrius del Conveni, col·laboració que es concretarà d’acord amb la gestió de l’execució de les mesures i resolucions judicials dictades per les jurisdiccions penal o de menors, i, així mateix, col·laborarà en programes d’atenció a les víctimes de cada municipi o comarca i amb els processos de reinserció que se’n derivin.
 
Per la seva banda, les entitats locals facilitaran als col·lectius de persones sotmeses a les mesures dictades pels jutges l’accés als serveis socials municipals, serveis de formació, inserció laboral, salut, cultura i lleure a proposta dels tècnics assignats per la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil.
 
Els treballs en benefici de la comunitat com a mesura penal alternativa
 
Els treballs en benefici de la comunitat són un tipus de mesura penal alternativa a la presó que s’aplica en delictes menors castigats amb penes inferiors a dos anys de presó. Entre els treballs comunitaris més aplicats, destaquen l’acompanyament a persones grans, suport en menjadors socials, ajuda a discapacitats, neteja d’espais públics i col·laboració en centres cívics, casals o activitats esportives o de lleure. 
 
Altres mesures penals alternatives són l’obligació per substitució o suspensió de la pena privativa de llibertat (com ara l’assistència a cursos per reconduir certes conductes delictives), mesures privatives de llibertat que no impliquin ingrés a presó (com la permanència en centres terapèutics) o les mesures de seguretat no privatives de llibertat (com sotmetre’s a un tractament deambulatori per corregir conductes que han incidit en la comissió d’un delicte).