La reunió de treball dels 3 socis (Catalunya, Sardenya i Israel) està orientada a consensuar i validar els estàndards de qualitat per a la participació de les empreses dels 3 països en el projecte CoMeDPro, definir la comunicació comuna del projecte, i establir una xarxa transnacional entre les 3 regions
Jerusalem acull, des d’ahir dilluns i fins el proper 27 de novembre. la segona trobada transnacional del projecte europeu CoMeDPro de “Desenvolupament del sector de l’oli d’oliva i el vi a la Conca Mediterrània”, en la qual hi participen els membres del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya que estan treballant en aquest projecte juntament amb els membres d’Israel i Itàlia.
En aquests 4 dies està previst tractar qüestions tècniques i econòmiques d’aquest projecte, que ja està gairebé a la meitat de la seva execució. Un dels objectius principals és consensuar i validar els estàndards de qualitat que es demanaran a les empreses dels tres països que participin finalment en el projecte, liderat pel Departament. I un altre objectiu important és donar el tret de sortida a la que serà la part de comunicació del projecte, especialment el seu web, el seu disseny i documents de comunicació, part coordinada pel soci italià.
Finalment, un punt que s’inicia en aquesta trobada entre tots els socis és el disseny d’una xarxa transnacional que ajudarà totes les empreses que participin en el projecte a comercialitzar i donar a conèixer noves experiències en els territoris associats, part coordinada per Israel.
El projecte CoMeDPro, acrònim de “Common Mediterranean Development Project”, s’emmarca dins del programa europeu ENPI CBC Med, un programa de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions situades al llarg de les costes del Mediterrani. En aquest cas, els socis són Catalunya, Sardenya i Israel. L’objectiu a Catalunya és promocionar la cultura de l’oli, del vi, del paisatge, i dinamitzar aquests sectors i el territori.
El pressupost total del projecte és d’1.530.000 euros i el finança, per un import de 1.377.000 d'euros (90 %), la Unió Europea (Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC), a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
El període d’execució del projecte és de 20 mesos i, per aquest motiu, es treballa activament i intensament per a assolir els objectius marcats. Tot i que l’estiu de 2015 s’haurà d’haver finalitzat el projecte, els resultats obtinguts s’apreciaran més enllà en el temps i les base assolides amb el mateix persistiran, contribuint en el desenvolupament del sector de l’oli i vi català.
Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI), com ja s’ha esmentat. L'objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l'àmbit de la conca mediterrània afrontant els reptes comuns i millorant el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, l’Estat espanyol, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia, i Xipre. L'Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l'àrab, l'anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
La Unió Europea està formada per 28 estats membres que van decidir unir de forma progressiva els seus coneixements pràctics, els seus recursos i els seus destins. Conjuntament, durant un període d'ampliació de 50 anys, han construït una zona d'estabilitat, democràcia i desenvolupament sostenible mantenint alhora la diversitat cultural, la tolerància i les llibertats individuals. La UE té el compromís de compartir els seus èxits i valors amb països i persones més enllà de les seves fronteres.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1