Experts internacionals i del país donaran a conèixer les novetats en aquest sector els propers dies 12 i 13 de desembre, a Manresa
La jornada ha generat molta expectativa i s’han hagut de tancar les inscripcions quan encara falten gairebé tres setmanes per al seu inici
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) organitza entre el 12 i el 13 de desembre el 2n Simposi de producció agroalimentària ecològica, enguany centrat en les produccions hortícoles.
El programa inclou la participació d'experts procedents d'universitats i centres d'investigació de Catalunya, d'Espanya, i també de França i Itàlia, que tractaran aspectes diversos, des d'avenços en sanitat vegetal fins a infraestructures, qualitat nutricional o fertilització, entre altres. El Simposi compta amb el suport de l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics.
La producció agrària ecològica manté una tendència al creixement des de fa anys. Tot i així, encara hi ha importants mancances tècniques que comprometen el dia a dia dels pagesos i pageses que hi han apostat i també les perspectives de consolidació i creixement d'aquesta orientació productiva. L'objectiu del Simposi és, precisament, transferir informació tècnica d'actualitat i d'interès que ajudi a superar aquests possibles esculls, i alhora, ser un punt de trobada i d'intercanvi d'experiències per a totes les persones implicades professionalment en l'horticultura ecològica.
El certamen començarà el divendres 12 amb una presentació per part del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. Tot seguit, una pinzellada sobre la situació actual de l'horticultura ecològica a Catalunya servirà d'introducció a la resta de ponències –14 en total– que s'exposaran al llarg del dia, amb temes com la tria de material vegetal, la fertilitat, la biodiversitat, tractaments fitosanitaris, maquinària, estructures per a hivernacles i sanitat vegetal. El dissabte inclourà xerrades sobre resultats d'experiències, qualitat nutricional diferencial dels aliments hortícoles ecològics, elaborats i cultiu sota hivernacle. El Simposi també preveu espais per al col·loqui amb els assistents i una taula rodona sobre distribució i comercialització que tancarà el programa el dissabte al migdia.
Entre les entitats foranes participants al certamen destaca l'ITAB (Institut Technique de l'Agriculture Biologique) i CIVAM-Bio (Centre d'Initiatives pour Valoriser l'Agriculture et le Milieu rural), ambdues franceses. Altres institucions representades de fora de Catalunya són el Groupe de Recherche en Agriculture Biologique, la Universitat de València, l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent i el Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura. L'elaboració del programa ha comptat amb el suport de la Fundació Miquel Agustí, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Civam-Bio Pyrénées Orientales, el grup Arreu i el grup d'ADV amb productors ecològis de Catalunya.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.