El pronòstic dels pacients amb sèpsia greu millora de forma important si es fa una detecció precoç i un inici de tractament immediat
 
El proper dimecres 26 de novembre a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa tindrà lloc la Jornada sobre l’atenció al malalt amb sèpsia greu a Catalunya
La sèpsia greu és l’evolució complicada d’un procés infecciós generalitzat que pot produir una mala perfusió als òrgans: els lesiona i acaba produint el que s’anomena fracàs multiorgànic i la mort. És una síndrome amb risc vital com l’infart de miocardi o l’ictus, però actualment a Catalunya provoca més morts que aquestes dues patologies juntes.
 
La necessitat de millorar els resultats de l’atenció d’aquests pacients a Catalunya ha fet que professionals, societats científiques, gestors i administració sanitària impulsin un conjunt d’actuacions per millorar-ne l’abordatge i organització de l’atenció.
 
Entre les actuacions dutes a terme, cal destacar l’elaboració d’un document de consens per al maneig de la sèpsia per part de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC) i la Societat Catalana d’Urgències i Emergències (SOCMUE). Aquest document ha estat validat per la resta de societats científiques implicades en el maneig dels pacients amb sèpsia greu: Societat Catalana de Pediatria, Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, Medicina Interna, Medicina Familiar i Comunitària, Cirurgia, i pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Consorci Sanitari de Barcelona.
 
El document identifica 3 fases evolutives fonamentals en el maneig de la sèpsia: la fase de detecció mitjançant la identificació correcta de signes i símptomes amb un suport instrumental mínim; la fase de ressuscitació en un servei d’urgències hospitalari o en una unitat de cures intensives (UCI), on cal donar tractament antibiòtic, líquids, control de focus de la sèpsia, monitoratge bàsic continu, i la fase de suport a l’òrgan específic en què cal l’ingrés en una UCI per donar un tractament per al xoc sèptic, mitjançant suport ventilatori, monitoratge intensiu i altres tècniques.
 
Fruit d’aquest treball, a finals de l’any 2013 es va constituir la Comissió Assessora per a l’Atenció al Pacient amb Sèpsia Greu, en la qual s’integren les diferents societats científiques i que té l’encàrrec de col·laborar amb el CatSalut en l’elaboració de la instrucció que ordenarà l’atenció inicial al pacient amb sèpsia greu, codi sèpsia a Catalunya.
 
Per tal d’avançar en el coneixement de l’atenció a aquesta síndrome amb risc vital, el proper dimecres 26 de novembre a l’Hospital Universitari Mútua Terrassa es farà la "Jornada sobre l’atenció al malalt amb sèpsia greu a Catalunya. Codi sèpsia", que tractarà tant l’impacte social i individual de la sèpsia greu com els instruments necessaris per al seu maneig. També es destacarà la importància del codi sèpsia per facilitar la detecció de pacients, i iniciar les actuacions assistencials i terapèutiques de la cadena de supervivència pautades i avalades per la pràctica clínica.
 
El Pla de salut de Catalunya 2011-2015, instrument estratègic del Departament de Salut i principal eina de transformació del model assistencial, preveu intervencions que millorin la resolució i integració de l’atenció sanitària i el treball en xarxa. En aquesta línia, l’atenció al malalt amb sèpsia greu n’és un bon exemple, ja que s’ajusta al projecte de transformar el model d’atenció a urgències per donar respostes més adequades a les demandes d’atenció immediata, tal com ho demostra l’experiència de codis per a situacions crítiques (IAM, ictus, traumatisme greu) i la corresponent ordenació de fluxos amb un millora de resultats contrastables.