• El primer guardó recau en la periodista Anabel Herrera pel seu reportatge “¿Cuánta agua consumimos?”, sobre la conscienciació del consum d’aigua i la petjada hídrica
 
  • Els accèssits s’han atorgat a un reportatge de BTV sobre els rius temporals; una peça emesa per Vallès Visió sobre l’evolució de la conca del riu Besòs amb motiu dels 25 anys del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs i una notícia publicada pel Diari de Tarragona sobre la vida a la ciutat abans del minitransvasament de l’Ebre
 
  • En aquesta primera edició del premi s’han presentat un total de 23 treballs (13 publicats en premsa escrita, 7 emesos per televisió i 3 reportatges radiofònics)
 
 
 
Guardonades
La periodista Anabel Herrera ha estat la guanyadora de la primera edició del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua pel seu article publicat al magazine de La Vanguardia sota el títol “¿Cuánta agua consumimos?”. El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Enric Llebot, ha estat l’encarregat aquest dimarts de lliurar-li el màxim guardó en què el jurat ha valorat la seva tasca de conscienciació sobre el consum de l’aigua des d’un punt de vista humà i industrial, així com la seva clara vocació divulgativa.
 
Per la seva part, els tres accèssits d’aquest premi s’han atorgat a Maya Castañer per un reportatge emès per Barcelona TV sobre els rius temporals de Catalunya; a la periodista Mercè Fernández per un reportatge sobre els 25 anys del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs emès a Vallès Visió; i a Norián Muñoz per un article publicat al Diari de Tarragona en el qual fa un recorregut per la història de les fonts d’aigua dolça de la ciutat, amb motiu del 25è aniversari del minitransvasament de l’Ebre cap a les terres de Tarragona.
 
El Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, impulsat per ATLL en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha reconegut la tasca dels periodistes que contribueixen, a través dels seus treballs periodístics, al coneixement i la difusió de la importància de l’aigua en l’àmbit català, tant des del punt de vista mediambiental com social, tecnològic i cultural.
 
Els Premis Periodístics ATLL de l’Aigua han estat lliurats aquest dimarts en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i que ha estat presidit pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Enric Llebot, acompanyat pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez.
 
Jurat
 
El Jurat del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, format pel cap de premsa de l’Agència Catalana de l’Aigua, Xavi Duran; el cap de comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xavier Puig; el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català; i el vice-degà de Periodisme de la UPF, Carles Singla, ha valorat “l’alta qualitat formal i periodística” dels 23 treballs presentats (13 publicats en premsa escrita, 7 emesos per televisió i 3 reportatges radiofònics).
 
D’aquesta manera, el jurat ha tingut especialment en compte a l’hora d’escollir als guardonat l’adequació dels treballs presentats al tema del concurs centrat en “l’aigua com a recurs escàs i indispensable per a la vida humana, la seva importància en el desenvolupament humà i industrial i la importància de la seva preservació i el seu bon ús”, ha manifestat el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català, membre del jurat.
 
Així, el jurat ha valorat de l’article “¿Cuánta agua consumimos?” d’Anabel Herrera, publicat al Magazine de La Vanguardia, el fet que busca conscienciar al lector d’una gestió més eficient de l’aigua a través del càlcul del que es coneix com a petjada hídrica, un indicador que mesura l’ús que es fa d’aquest recurs per a la fabricació de productes agrícoles i industrials que consumim de manera habitual. El jurat ha escollit aquest treball perquè “està extraordinàriament ben documentat i redactat” i té “una clara vocació divulgativa i de servei per a un ús més racional de l’aigua  i dels productes que necessiten d’aquest recurs per ser elaborats”.
 
Per la seva banda, el jurat ha atorgat a Maya Castañer, de BTV, amb l’accèssit pel seu reportatge sobre la riera de Fuirosos per donar a conèixer la importància dels rius temporals, elements molt característics del clima mediterrani i de gran importància per a la biodiversitat de l’entorn. El jurat ha premiat aquest treball pel seu to amè, dinàmic i divulgatiu. A més, el reportatge es fa ressò d’un estudi realitzat per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i publicat a la revista “Science” que reclama a la legislació europea que empari i protegeixi el valor ecològic dels rius temporals, ja que malgrat no portar aigua durant alguns mesos de l’any, són molt importants per als rius permanents ja que permeten reconnectar tota la xarxa fluvial.
 
Mercè Fernández s’ha endut l’accèssit pel reportatge televisiu emès per Vallès Visió sobre el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs amb motiu del seu 25è aniversari. El jurat ha destacat com, a través d’imatges d’arxiu, imatges actuals i de diversos testimonis de persones que han format part del Consorci, l’autora ha il·lustrat amb detall la transformació i la recuperació fluvial de la conca del Besòs en els últims anys.
 
També ha estat premiada amb accèssit Norián Muñoz, periodista del Diari de Tarragona, per l’articula titulat “El día que el agua ’buena’ llegó a TGN”, en el qual fa un repàs a la història de les fonts de la ciutat de Tarragona amb motiu del 25è aniversari del minitransvasament de l’aigua de l’Ebre, un projecte que va permetre l’arribada d’aigua dolça a les llars de Tarragona i que va donar un impuls al desenvolupament turístic i industrial de la zona. A l’article, Norián Muñoz rememora la vida dels tarragonins durant l’època anterior al minitransvasament de l’Ebre, i en la qual, segons destaca el jurat, “el líquid que sortia per l’aixeta no servia ‘ni per rentar-se les dents’, segons un dels testimonis esmentats”. Així, l’article posa de relleu la importància de l’aigua en la vida quotidiana de les persones.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 265

Guardonades del premi (esquerra a dreta): Norián Muñoz, Anabel Herrera, Maya Castanyer i Mercè Fernández

Guardonades del premi (esquerra a dreta): Norián Muñoz, Anabel Herrera, Maya Castanyer i Mercè Fernández
JPG | 474

Acte presidit per (esquerra a dreta): Jordi Agustí (ACA), Josep Enric Llebot (SMAS), Neus Bonet (Col·legi Periodistes), Alfredo Gutiérrez (ATLL)

Acte presidit per (esquerra a dreta): Jordi Agustí (ACA), Josep Enric Llebot (SMAS), Neus Bonet (Col·legi Periodistes), Alfredo Gutiérrez (ATLL)
JPG | 376