- L’impost sobre operadors d’Internet rep l’autorització de la cambra catalana
El ple del Parlament que s’inicia aquest dimecres celebrarà el debat final del projecte de llei d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea. Aquesta norma ha arribat finalment al Parlament per ser aprovada després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi dictaminat per unanimitat que s’ajusta a l’Estatut i a la Constitució.
Aquesta llei és una “una pedra angular de la legislatura”, tal i com va explicar el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, després de la seva aprovació per part del Govern el passat mes d’agost. Per primera vegada en trenta anys de democràcia, el Govern es dota d’un text amb rang de llei que fa una definició integral de l’acció exterior de tots els agents de Catalunya, una norma que incorpora “la visió d’un país que vol ser lliure” però “amb els peus situats en el marc normatiu actual”.
El Projecte de llei fixa els principis rectors de l’Acció Exterior de Catalunya i també estableix l’estructura i organització de la Representació exterior de la Generalitat. A més a més, també dedica un apartat especial a la definició de la diplomàcia publica de Catalunya, alhora que regula les relacions de la Generalitat amb la ciutadania i les comunitats catalanes a l’exterior.
El text defineix també com s’han d’establir les relacions institucionals amb altres governs, la participació en organismes internacionals, les relacions amb la UE i amb altres ens territorials. El Projecte de llei té com a objectiu mobilitzar tots els actors disponibles al país per projectar Catalunya al món.
Impost sobre operadors d’Internet
El ple del Parlament d’aquesta setmana també celebrarà el debat final del projecte de llei de creació de l’impost sobre operadors d’Internet. Aquesta iniciativa parlamentària aprovada pel Govern el passat mes de juliol vol enfortir i ajudar la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan la majoria de països europeus, en què les aportacions de fons públics són completades per les aportacions procedents de taxes. El projecte de llei estableix un tribut que s’aplicarà a les companyies operadores d’Internet, amb una quota fixa de 0,25 euros/mes per cada connexió a Internet contractada en el territori de Catalunya, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil. Tot i així, en cap cas afectarà els usuaris d’aquests serveis, ja que l’Avantprojecte estableix explícitament que els operadors no podran repercutir en el contribuent l’import de les obligacions tributàries.
La previsió del Govern és que amb l’impost es recaptin 20,5 milions d’euros anuals, una quantitat que es destinarà a proveir el fons per al foment de la indústria audiovisual i el fons de foment per a la difusió cultural digital.
Sessió de control
Com és habitual, el ple del Parlament s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on el conseller de Salut, Boi Ruiz, parlarà dels programes de cures pal·liatives després que l’OMS hagi reconegut la tasca de la sanitat catalana en aquesta matèria nombrant un català - el Dr. Xavier Gómez-Batiste Alentorn- com a màxim responsable en aquest camp.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, respondrà tres preguntes durant la sessió de control al govern. Una sobre les actuacions per posicionar Catalunya com a territori intel·ligent de referència internacional, una altra sobre les empreses de manteniment del sector elèctric, i una sobre les darreres xifres conegudes de la inversió estrangera.
Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà una pregunta sobre l’impuls del programa “Indústria del coneixement”, i repassarà la situació de les finances de la Generalitat i la situació econòmica. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també participarà a la sessió de control, on informarà sobre els sous i remuneracions dels alts càrrecs.
A més a més, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, respondrà dues preguntes. La primera pregunta és sobre el document de "Propostes i reflexions en matèria de transparència i regeneració democràtica" i la segona sobre els processos judicials en què la Generalitat surt perjudicada. A més, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, repassarà l’estat de les obres de perllongament de Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell; el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, informarà sobre els comisos a clubs cannàbics i plantacions il·legals; i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, respondrà una pregunta sobre violència de gènere.
Un cop finalitzada la sessió de control al Govern s’iniciarà la sessió de control al President de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.