Protecció Civil

Simulacre de gestió d'una emergència química a l'empresa Ercros de Tortosa

query_builder   26 novembre 2014 12:02

event_note Nota de premsa

Simulacre de gestió d'una emergència química a l'empresa Ercros de Tortosa

Simulacre Ercros
Aquest matí ha tingut lloc un simulacre d’accident químic a la indústria Ercros S.A, ubicada al Polígon Industrial Baix Ebre, a Tortosa. L’exercici ha simulat la ruptura parcial de la columna de separació del formol-metanol i el vessament d’aquest producte, que ha estat contingut a la cubeta de la planta de producció.
 
L’objectiu del simulacre ha estat practicar el correcte funcionament del pla d’autoprotecció de la fàbrica i el funcionament dels equips interns d’intervenció. També ha servit per comprovar la viabilitat d’una evacuació de personal amb els mitjans propis de l’empresa, en el moment que es detecta l’emergència.
 
En detectar l’accident, l’empresa ha activat el seu Pla d’Autoprotecció i ha iniciat el protocol de trucades i avisos en cas d’emergència a la Policia Local de Tortosa, telèfon d’emergències 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil.
 
Durant les tasques d’intervenció, un Bomber ha resultat ferit lleu i ha estat atès pel Sistema d’Emergències Mèdiques in situ sense que hagi calgut traslladar-lo a cap centre hospitalari.
 
A més de l’equip de primera intervenció de la fàbrica, hi han participat efectius dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
 
Els Bombers de la Generalitat, que han participat al simulacre amb tres dotacions (una bomba rural pesant, l’autoescala i un vehicle lleuger de coordinació i suport) del parc de Tortosa, han treballat conjuntament amb els bombers d’empresa.
 
Les tasques d’intervenció dels Bombers s’han centrat en la zonificació, el segellat i l’apantallament hidràulic per mitigar el núvol tòxic; en les tasques de cobriment amb escuma de la cubeta, i en les mesures de concentració del producte. Un vehicle de Bombers farà de Centre de Comandament Avançat (CCA), on hi haurà un responsable de cadascun dels grups implicats, i se situarà fora dels límits de la zona d’intervenció.
 
Dues dotacions dels Mossos d'Esquadra de Tortosa de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’Àrea Bàsica Policial del Baix Ebre han simulat el tall de les carreteres i accessos a les instal·lacions de la fàbrica.
 
Per atendre l’emergència el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al lloc 3 unitats: 1 ambulància de Suport Vital Avançat (SVA) amb un infermer i un tècnic en transport sanitari TTS; i dos Vehicles d’Intervenció Ràpida (VIR), un amb metge i TTS i l’altre amb un comandament territorial. Aquest desplegament ha comportat la mobilització de 5 professionals del SEM.
 
Un cop feta la recepció dels ferits, se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
 
Aquest tipus de pràctiques permeten a l’empresa comprovar el funcionament correcte dels recursos tècnics i humans que intervenen en l’emergència i la rapidesa de resposta i coordinació de les mesures de seguretat exteriors a la factoria.
 
El centre d’Ercros a Tortosa, que opera dins de la Divisió de Química intermèdia d’Ercros, té acreditats els seus sistemes de gestió de la prevenció, ambiental i de qualitat, segons les normes OHSAS 18001, ISO 14001 i ISO 9001, respectivament. A més, està inscrit al registre de sistemes de gestió i auditoria ambiental EMAS (Eco-Managment and Audit Scheme), de caràcter voluntari i un dels més exigents a Europa.
 
 
IMPORTANT: AQUESTA  NOTA  DE  PREMSA  FA  REFERÈNCIA  A  UN  SIMULACRE

2  

Imatges

Simulacre a l'empresa Ercros de Tortosa_1

Simulacre a l'empresa Ercros de Tortosa_1 268

Simulacre a l'empresa Ercros de Tortosa_2

Simulacre a l'empresa Ercros de Tortosa_2 168

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia