·        El conseller Felip Puig s’ha reunit d’urgència amb representats de les principals associacions de comerciants, sindicats, entitats municipalistes i altres operadors del sector del comerç a Catalunya per donar resposta al darrer intent del govern espanyol de torpedinar el model català de comerç amb la interposició d’un nou recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana d’horaris comercials.
 
·        Les entitats presents a la reunió han acordat subscriure un pacte social i sectorial per reafirmar i reivindicar la validesa i vigència del model propi de comerç a Catalunya. És que previst que la signatura es formalitzi en un acte solemne al Parlament.
 
·        Segons Puig, “reafirmem la voluntat de tenir un model comercial propi, de país, que es configura a través d’aquest gran acord de concertació entre el sector comercial, les institucions i el Govern de Catalunya i el seu Parlament”.

Les principals associacions de comerciants, sindicats i administracions han acordat aquesta tarda subscriure un pacte social i sectorial per reafirmar la vigència i validesa del model comercial català. Fruit de la reunió d’urgència celebrada aquesta tarda a la seu del Departament d’Empresa i Ocupació, la prop de trentena d’entitats i institucions presents han consensuat una resposta al darrer intent del govern central de torpedinar el model de comerç de Catalunya, amb la interposició divendres passat d’un nou recurs d’inconstitucionalitat contra la normativa d’horaris comercials.
 
En acabar la reunió, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat que la Generalitat i totes les entitats assistents —amb l’excepció d’una, d’àmbit estatal, que no ha definit posició— “hem arribar aquesta tarda a un principi d’acord que refermarem en uns dies al Parlament”.
 
Puig ha avançat alguns dels continguts del document on “reafirmem la voluntat de tenir un model comercial propi, de país, que es configura a través d’aquest gran acord de concertació entre el sector comercial, les institucions i el govern de Catalunya i el seu Parlament”.
 
Així mateix, Puig ha anunciat que “no només rebutgem aquesta nova intromissió de l’administració central amb aquest recurs, sinó que defensarem davant el Tribunal Constitucional que s’aixequi el més aviat possible aquesta suspensió i evidentment, defensarem la nostra normativa amb aquesta disjuntiva que el TC haurà de dirimir”.
 
Segons el conseller, “unitat de mercat no vol dir uniformització que és el que intenta imposar el govern espanyol”. Puig ha explica que “la unitat de mercat s’ha implantat a tota Europa però cada territori, cada regió, fixa els seus propis horaris comercials”. “Per exemple, a Alemanya no s’obre els diumenges, a França estan mirant si els municipis turístics podran obrir els diumenges”, ha assenyalat Puig.
 
Puig ha fet una crida a un gran pacte social i sectorial per mantenir “el nostre model comercial, configurat per la nostra pròpia legislació”. A aquest respecte, el conseller ha volgut puntualitzar que “amb això no estic fent cap crida a la desobediència, no es cap crida a la insubmissió, sinó una crida a la reafirmació del nostre model, amb la nostra pròpia normativa”.
 
El conseller ha remarcat que “si algú vol complir la normativa espanyola que ens serà imposada, ho podrà fer perquè no tindrem capacitat de sanció, però fem una reafirmació amb aquest pacte social i polític i sectorial” però s’ha mostrat convençut que “els grans operadors entendran quin és el model comercial del país”.
 
A banda de la signatura d’aquest pacte al Parlament, el conseller ha explicat que es durà a terme “una campanya de reafirmació de les bondats i característiques del model comercial català”. Segons ha explicat Puig, “el nostre model ha creat més ocupació i està resistint millor la crisi que en aquelles comunitats autònomes on s’ha imposat la desregularització”.