La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí la jornada Noves mirades a l’acció comunitària. La trobada es dirigeix als professionals que treballen en aquest camp, per a donar-los a conèixer noves estratègies metodològiques i d’acció directa que es duen a terme arreu d’Europa i que promouen una democràcia participativa i el treball comunitari. 
 
Munté ha destacat que “la intervenció social esdevé responsabilitat de tots, no només de les administracions públiques, el paper de les entitats i la ciutadania és clau per donar resposta a les necessitats individuals i col·lectives”. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “cada cop més, veïns i veïnes volen assumir un paper protagonista en el desenvolupament del seu entorn més proper a través de la participació en la millora dels barris i els hem de proporcionar les eines per a fer-ho. Conceptes com prevenció, apoderament ciutadà o participació esdevenen premisses de partida per intervenir des d’una vessant comunitària, fent un treball conjunt l’administració autonòmica, els ens locals, i les entitats i la ciutadania”. Segons Munté, “l’acció comunitària i els programes que se’n deriven són  una línia de treball que permet impulsar la sostenibilitat social i econòmica. Alhora que posen en valor la participació activa, la corresponsabilitat i la igualtat d’oportunitats”.
 
La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària implementa projectes de millora dels barris i municipis de tot Catalunya. Per dur a terme aquestes iniciatives compta amb professionals qualificats en la dinamització comunitària. Amb aquesta jornada, Benestar Social i Família els vol oferir un espai de reflexió i debat compartit així com una formació específica i adequada per tal que la seva tasca de millora del territori sigui reeixida.
 
La trobada ha reunit prop de 230 persones entre tècnics de Plans de Desenvolupament Comunitari; dinamitzadors de Punts Òmnia; tècnics dels Plans Locals d’Inclusió Social;  tècnics municipals de les àrees de serveis socials,  programes d’inclusió social,  participació ciutadana, etc.; caps de projectes i coordinadors pedagògics d’entitats del tercer sector; treballadors socials; educadors socials, així com estudiants i professors universitaris.
 
El professor de sociologia de la UAB Salvador Cardús pronunciarà la conferència inaugural sobre la participació com a element cohesionador. La jornada també comptarà amb l’exposició d’experiències en acció comunitària per part de la professora de la Universitat de Londres Marjorie Mayo i la subdirectora de programes ESF (ciutat social habitable i integració) del ministeri alemany de Medi Ambient, Susanne Glöckner.
 
El director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, serà l’encarregat de cloure la jornada.