Territori

Comença l'enderroc del segon edifici del projecte de reforma de Ca n'Anglada, a Terrassa

query_builder   28 novembre 2014 09:33

event_note Nota de premsa

Comença l'enderroc del segon edifici del projecte de reforma de Ca n'Anglada, a Terrassa

  • L’esponjament del barri de Ca n’Anglada preveu en una primera fase l’enderroc de tres blocs amb un total de 72 habitatges
  • La primera fase suposa una inversió de 6 MEUR, que aporten a parts iguals entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa
  • Ambdues parts han signat avui el conveni per engegar la segona fase de l’esponjament, amb l’enderroc dels blocs 5 i 6, situats al Passatge Prudència.
TES
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, han visitat avui el segon bloc d’habitatges de Ca n’Anglada que s’enderroca en el marc de la primera fase del procés d’esponjament del barri i han signat el conveni que permetrà posar en marxa la segona fase del projecte. Aquesta intervenció urbanística preveu, en una primera fase, la desaparició de tres blocs de pisos molt deteriorats, que sumen un total de 72 habitatges, 24 cadascun, i el reallotjament dels seus veïns. El projecte complert de remodelació urbanística preveu enderrocar nou edificis, amb un total de 184 habitatges i 22 locals comercials.
 
Les obres d’enderroc, licitades i adjudicades pel consistori, van començar el passat mes de febrer en el bloc 9 (c. Sant Damià, 255 bis), i han continuat avui amb  l’inici dels treballs en el bloc 8 (c. Sant Damià, 257 bis). Es preveu que el bloc 7 (c. Sant Cosme, 198 bis) s’enderroqui durant l’any 2015. L’espai lliure deixat pel bloc 9 ha estat provisionalment urbanitzat.
 
Aquesta primera fase del projecte d’esponjament de Ca n’Anglada suposarà una inversió total de 6 MEUR, que aporten a parts iguals l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa, segons un conveni signat el setembre de 2012. L’Institut Català del Sòl (INCASÒL), en col·laboració amb els serveis tècnics de l’Ajuntament de Terrassa, són els encarregats de la gestió de les expropiacions dels pisos afectats i de l’assistència tècnica en el procés de reallotjament.
 
En aquest sentit, a hores d’ara el consistori de Terrassa ha adquirit tots els habitatges dels blocs 9 i 8 i part dels del bloc 7. La majoria dels residents d’aquests pisos adquirits són gent gran i amb problemes de mobilitat, que necessitaven una atenció prioritària. El 60% dels pisos estaven hipotecats.
 
De moment, 22 famílies han estat reallotjades en tres edificis d’obra nova amb protecció oficial del barri de Torre-sana, que ha construït i gestiona la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa (SOMUHATESA). A més, en 11 casos s’ha aconseguit, per primera vegada en un procés d’expropiació, la condonació del deute hipotecari amb els bancs. També hi ha hagut casos de famílies que han optat per un habitatge del mercat lliure.
 
L’espai que deixaran els blocs 9, 8 i 7 de Ca n’Anglada acollirà una zona verda i espais públics, contribuïnt així a l’esponjament i la millora de la qualitat urbana del barri i de la vida veïnal.
 
Les dues darreres fases que queden del projecte d’esponjament afectarien sis blocs, amb un total de 112 habitatges, el que implicarà una inversió aproximada de 10,54 MEUR i un termini d’execució de cinc anys.
 
La segona fase afectarà, concretament, als blocs 5 i 6, ubicats al Passatge Prudència números 2 i 4, respectivament. Per tal d’engegar l’enderroc d’aquests blocs, l’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Ajuntament egarenc han signat avui un conveni d’ampliació de les aportacions econòmiques. Així, l’Agència incorporarà a la partida per a 2015 un total d’1,5 MEUR, mentre que el consistori n’incorporarà 1 MEUR i es compromet a preveure una partida de 500.000 euros al pressupost de 2016.
 
 
21 MEUR de la Llei de barris per al Districte II
 
A banda del projecte d’esponjament en marxa, Ca n’Anglada va ser escollit, juntament amb els altres tres barris que formen el Districte II de Terrassa, en la primera convocatòria d’ajuts de la Llei de barris, resolta l’any 2004.
 
Aquell projecte va comptar amb un pressupost total de 17 MEUR, dels quals 8,5 MEUR van procedir dels fons de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial i els altres 8,5 MEUR van ser aportats per l’Ajuntament. El programa d’actuacions, dissenyat i impulsat per l’Ajuntament terrassenc, va permetre abordar la renovació urbana dels barris de Ca n’Anglada, Torre-sana, Montserrat i Vilardell. També va incloure el desplegament de programes de caràcter social i de foment de la participació.
 
Una vegada finalitzades les actuacions d’aquell projecte l’any 2008, la intervenció al Districte II va prosseguir amb l’anomenat programa de continuïtat, també emmarcat en la Llei de barris. En aquest cas, es va focalitzar en la remodelació de l’entorn del Mercadal, el nou casal cívic de Montserrat, Torre-sana i Vilardell, l’ampliació del Centre Cívic del Districte II i l’impuls de nous programes socials, com ara el Servei d’Informació i Orientació al Nouvingut. El pressupost d’aquest programa de continuïtat per a la totalitat del Districte II va ser de 4 MEUR, dels quals la meitat venien del Programa de barris. El finançament de totes aquestes actuacions ha anat a càrrec d’ambdues administracions a parts iguals.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 200

Foto

Foto
JPG | 709

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia