• Per primera vegada, el director del Projecte Arts Santa Mònica ha estat escollit mitjançant un concurs públic amb criteris de professionalitat, mèrits i capacitats
  • El conseller de Cultura ha rebut la proposta resultant del concurs públic realitzat i en els propers dies es procedirà al nomenament 
  • S’han rebut un total d’11 candidatures per participar en el procés de selecció
  • En les properes setmanes es farà una presentació pública del nou director
Jaume Reus i Morro

L’historiador de l’art i gestor cultural Jaume Reus i Morro ha estat seleccionat com a nou director de l’Arts Santa Monica. Centre de la Creativitat. El conseller de Cultura ha rebut la proposta resultant del concurs públic realitzat i en els propers dies es procedirà al nomenament.  

 
Per primera vegada, el director del Centre s’ha escollit mitjançant un concurs públic i transparent, basat en els criteris de professionalitat, mèrits i capacitats, i atenent la millor puntuació global obtinguda en mèrits aportats i la proposta de desplegament del Projecte presentat que els candidats han presentat per a l’Arts Santa Mònica.
 
 
Jaume Reus i Morro
Jaume Reus i Morro és doctor Cum Laude en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears, amb la tesi “Evasió i exili interior en l’obra de Joan Miró: 1939-1945”.
 
Reus ha estat responsable de la gestió cultural de l’Espai Mallorca de Barcelona i curador de diverses exposicions en aquest mateix centre (2013- 2014). Igualment, ha estat curador, entre d’altres, de les exposicions Amaru Cholango. Amaneció en medio de la noche, al Museo de la Ciudad i Centro de Arte Contemporáneo de Quito (Equador), Barceló abans de Barceló, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, La belleza de la fealdad, a Tapettenfabrik de Bonn (Alemanya) o A l’entorn de Neon de Suro, 1975-1982. Col·lecció Rafael Tous a diverses ciutats de Balears i Catalunya.
 
Prèviament, Jaume Reus i Morro havia dirigit el Departament d’Educació, Acció i Difusió Cultura, així com responsable de comunicació de la Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, entre els anys 2004 i 2012. També va ser coordinador de comunicació a Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma (2005).
 
Ha estat també col·laborador habitual de diverses revistes i suplements culturals, així com autor de desenes d’articles a premsa.  És autor del llibre “Art i conjuntura. La Jove Plàstica a Mallorca 1970-1978, Binissalem”, editat per Di7 Edició.
 
En el camp de la docència universitària, Jaume Reus i Morro ha exercit com a professor universitari en el terreny de les arts plàstiques i visuals a Balears i Llatinoamèrica. Així, ha estat professor convidat a la Universidad Central del Ecuador, a la Universidad Sant Francisco de Quito, i a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) a Ciutat de Mèxic.
 
Entre els anys 1996 i 2003, va impartir docència a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, i ha format part de diferents equips d’investigació, entre els quals destaquen l’equip d’investigació sobre “Art i Estètica Contemporànies”, l’estudi “Bases para una sistematización de las fuentes documentales  y gráficas para el estudio de las historia de las artes plásticas y la fotografia en Baleares entre 1890 y 1980”, o el “Catàleg de Protecció d’edificis i elements d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma”.
 
 
Procés de selecció: concurs públic
El procés de selecció es va endegar al 10 d’octubre de 2014, amb la publicació de les bases del concurs al portal web del Departament de Cultura. És la primera vegada que el director de l’Arts Santa Mònica s’escull mitjançant un concurs obert. La presentació de candidatures es va tancar un mes després, el 10 de novembre. En aquest període, es van rebre un total d’11 candidatures per participar en el procés de selecció.
 
La Comissió d’Experts nomenada pel Departament de Cultura i formada per 11 professionals de la gestió i de diferents disciplines culturals, i per 2 funcionaris experts en gestió cultural, ha dut a terme la valoració dels candidats basant-se en els criteris de professionalitat, mèrits i capacitats.
 
Els candidats que participaven al procés de selecció havien de tenir una titulació superior universitària, acreditar experiència en llocs de responsabilitat en l’àmbit de la gestió cultural i demostrar els coneixements específics en els diversos àmbits culturals, atès l’enfocament global i multidisciplinari que té el projecte.
 
La comissió de valoració dels candidats estava integrada per: Joan Abellà, gerent del MACBA; David Albet, músic (i Francesc Prat, com a suplent); Ventura Barba, director executiu d’Advanced Music (Sónar i Sónar +D); Laura Borràs, especialista en literatura comparada i digital; Cesc Casadesús, gestor cultural, ballarí i director del Mercat de les Flors; Lluís Cuevas, coordinador de programes de TV3; Vicent Fibla, director del Centre d’Art Lo Pati, d’Amposta, i expert en artssonores i visuals; Clara Rodriguez, gestora cultural i subdirectora de la Fundació Teatre Lliure; Pilar Parcerisas, crítica d’art i curadora, i Glòria Picazo, crítica d’art, comissària i directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida. També en formaven part Gabriel Planella i Conxita Oliver, exercint com a president i com a secretària de la comissió respectivament.
 
Com a resultat del procés, la Comissió ha proposat Jaume Reus i Morro, gestor cultural i doctor en Història de l’Art, com el candidat que considerava més adient, i s’ha elevat al conseller de Cultura la proposta de contractació.
 
Amb l’elecció i posterior nomenament del nou director, es compleix amb el compromís adoptat fa un any i mig per tal de convocar la plaça de director de l’Arts Santa Mònica mitjançant convocatòria pública abans d’acabar l’any 2014.

2  

Fitxers adjunts

Jaume Reus i Morro 1

Jaume Reus i Morro 1
JPG | 4799

Jaume Reus i Morro 2

Jaume Reus i Morro 2
JPG | 4700