• El risc per acumulació de pluja continua sent important als dos extrems del país.
  • El cabal del riu Ter està augmentant i podria provocar inundacions en zones properes a la llera
  • Davant la l’acumulació d’aigua es recomana no estacionar el vehicle a rieres ni circular a prop de zones inundables i consultar les incidències viàries abans dels desplaçaments 
  • A prop del mar, ports i espigons, respecteu la senyalització i no us hi acosteu, ja que les onades podran ser molt fortes
  • Pel que fa a les activitats a l’aire lliure es recomana realitzar-les de forma adequada a les situacions de risc en cada moment i tenir previst un espai d’aixopluc lluny de zones inundables i de rius i rieres.
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté la previsió de pluges abundants tot el cap de setmana, que poden donar acumulacions d’aigua importants en algunes zones sobretot a les comarques de Girona i a les Terres de l’Ebre. L’avís també inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral. El risc més important durant aquest episodi es presenta en l’acumulació de les precipitacions que podrien provocar inundacions en zones properes a les lleres dels rius, sobre tot a la demarcació de Girona.
 
Es mantenen les previsions en relació a la intensitat de pluja, és a dir, que es pot superar el llindar d’intensitat de pluja de 20 l/m2 en 30 minuts per avui a les comarques del litoral i prelitoral. Aquesta tarda i vespre es mantindran les pluges de forma continuada, de cara a la nit i matinada minoraran i demà al matí i migdia es tornen a reforçar.
 
Quant a l’acumulació de pluja, es preveu que es pugui superar el llindar de 100 l/m2 en
24 hores a les comarques dels dos extrems de Catalunya. De cara a demà diumenge, l’afectació més important queda acotada a les comarques de Girona. El fenomen tindrà una distribució extensa, i és possible que en tot l’episodi s’acumulin més de 200 mm,
principalment al Pirineu oriental i al prelitoral nord.
 
Alguns dels valors assolits d’acumulació són els següents:
  • A la zona dels Ports s’han assolit 109 litres.
  • A Mas de Barberans 80.6 litres.
Incidències
El cabal del riu Ter està augmentant entre les poblacions de Ripoll i Sau on es poden superar els 270 m3/s. Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT s’ha avisat els municipis que es poden veure afectats. L’augment del cabal del riu Ter podria provocar la inundació de les zones inundables properes a la llera del riu. L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que el cabal de sortida a l’embassament de  Pasteral al Ter  serà de 30 m3/s a partir de les 13:30 hores, un cabal més superior a l’habitual.
 
Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb l’ACA ha posat especial atenció en el cabal de la resta dels rius de la demarcació de Girona.
 
El telèfon d’emergències 112 Catalunya, en l’acumulat de trucades des de que es va activar l’alerta del pla INUNCAT fins les 12 hores d’avui ha rebut 221 trucades. Per comarques destaquen el Vallès Oriental 27, el Vallès Occidental 22, el Baix Llobregat 15, Anoia 12, el Barcelonès 12, Baix Camp 12, Osona 10, l’Alt Camp 9, el Priorat 9 i la Noguera 9. Pel que fa a les trucades distribuïdes per municipis: la Garriga 13, Aiguafreda 10, Barcelona 10, Reus 8, Montcada i Reixac 8, Tarragona 7, Calonge de Segarra 6, Alcover 6, Centelles 5 i Marçà 4.  Quant a franges horàries destaquen les 60 trucades rebudes aquest matí des de les 08:00 hores fins les 12:00 hores.
 
Durant la passada nit i matinada el 112 informa que han rebut trucades per obstacles a la via i despreniments, que no han provocat talls de circulació, a les carreteres:
 
  • C14 pk 28. La Riba. 7.00h
  • BP 4313 a Balsareny. 6.20h
  • C14 pk 50. Solivella 5.39h
  • N260 pk218 Valls d'en Valira. 5.00h
  • C28 pk40 Naut d'Aran. 2.53h
  • C1412A a Calonge de Segarra 6.35h
 
 
De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, Els Bombers de la Generalitat han atès, des de la mitjanit i fins a les 10 hores, una trentena de serveis relacionats amb la pluja. La major part de les actuacions han consistit en neteges de calçada, retirada de branques i sanejaments de façana. Així mateix, també s’han dut a terme neteja d’embornals i esgotament de vies públiques on s’havia acumulat aigua.
 
Cal remarcar que aquests serveis han estat repartits per tot el territori i que no hi ha hagut cap actuació amb especial rellevància. Les comarques més afectades han estat el Baix Camp i el Vallès Occidental.
 
Plans Municipals per Inundacions PAM:
Els municipis següents han activat el seu Pla d’actuació municipal (PAM) per inundacions en fase d’Alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès i Peralada.
 
El centre de control de BCASA ha confirmat la fase de Pre-Alerta del Pla d’emergència del Parc fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.
 
Estat de la Mar
Es preveuen onades de més de 2,5 metres d’altura (maregassa) a tot el litoral català i amb major probabilitat a les comarques de l’Alt i Baix Empordà. De cara a demà diumenge, l’afectació es manté a tota la costa i augmenten de probabilitat gairebé totes les comarques del litoral català. Hi haurà notable mar de fons de l’est.
 
Vent fort
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de forts vents a les cotes altes del Pirineu i zones interiors de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Les ratxes de vent podran superar els 90 km/h i el vent bufarà de component oest. La previsió s’amplia, també, a demà diumenge
 
Durant la llevantada prevista per tot el cap de setmana, les principals recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat van enfocades sobretot de cara a la mobilitat durant aquests dies (adequar-la a les pluges fortes en cada moment). També és important recordar que aquests dies cal evitar els accessos a punts del litoral on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents.
 
També es demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,... evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d'aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.
 
Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.
 
L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil...), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.
 
En quant a la mobilitat, cal seguir les indicacions i consells del Servei Català de Trànsit (SCT) a l’enllaç http://conducciosegura.gencat.cat/ca/situacions_meteorologiques_adverses