- Els rius Ter, Muga, Llobregat, Fluvià i Foix Terri, Ter i Llobregat són els que comporten més risc i han assolit el seu nivell d’ALERTA o PERILL
- El Siurana, el Congost, el Besòs, l’Anoia, el Cardener, el Tordera i el Francolí baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat.
- A les 14:06 el 112 ha rebut un avís d’una persona caiguda a la riera de Llierca que els Bombers de la Generalitat estan buscant
- De cara a la tarda es podrien reactivar les precipitacions i afectar, sobre tot, la zona del quadrant nord-est de Catalunya mantenint els valors elevats dels cabals o fins i tot incrementant-ne.
- Davant la l’acumulació d’aigua es recomana no estacionar el vehicle a rieres ni circular a prop de zones inundables i consultar les incidències viàries abans dels desplaçaments
- A prop del mar, ports i espigons, respecteu la senyalització i no us hi acosteu, ja que les onades podran ser molt fortes
- El risc per acumulació de pluja continua sent important
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per les incidències que han deixat les pluges, per l’alt cabal de molts rius i per la previsió de més pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els rius en general presenten cabals força elevats que poden provocar inundacions en zones properes a les seves lleres.
Es mantenen les previsions en relació a la intensitat de pluja amb un increment de la
intensitat de cara migdia tarda al nord-est del territori. Les precipitacions aniran
acompanyades localment de tempestes.
Pel que fa a l’acumulació es manté la previsió d’afectació al nord-est del país amb màxima afectació a l’Alt Empordà on a Cabanes i Espolla s’ha superat el llindar amb 180l/m2 i 100l/m2 en 24h, respectivament. En l’acumulat de tot l’episodi es podran acumular més de 200l a l’Alt Empordà, a la Garrotxa i al Ripollès.
Es preveu que la finalització de l’episodi tingui lloc a la matinada.
Estat de la Mar
També es manté la previsió per avui i s’allarga fins a principis de setmana. Es pot superar el llindar d’onades per sobre els 2’5m a tot el litoral del país amb mar de fons de l’est i nord-est. De cara a demà baixarà la intensitat del fenomen al litoral central i sud tot i que, s’intensifica a la zona de l’Empordà i la Selva amb onades que poden superar els 4m d’alçada. El valor màxim de les onades podrà arribar als de 6m.
Cabals i embassaments
Pel que fa a la situació de rius i rieres, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha anat informant durant l’episodi de l’augment significatiu dels cabals dels rius. Els rius Ter, Muga, Llobregat, Fluvià i Foix Terri, Ter i Llobregat són els que comporten més risc i han assolit el seu nivell d’ALERTA o PERILL. Segons l’ACA el riu Llobregat porta un cabal molt superior a l’habitual, registrant un cabal de 400m³/s a l’alçada de Castellbell i el Vilar i a Sant Joan Despí.
El Siurana, el Congost, el Besòs, l’Anoia, el Cardener, el Tordera i el Francolí baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat.
Si les pluges persisteixen es poden donar inundacions a les zones properes de les seves lleres.
D’altra banda, s’estan duent a terme maniobres de desguàs a diferents punts de la xarxa hidrogràfica que poden comportar l’augment dels cabals aigües avall dels embassaments: Pasteral, Susqueda, Sau, La Baells, La Torrassa, Tavascan i Cardet. L’embassament de Foix segueix sobreeixint.
Des del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT es va informant puntualment a tots els municipis de les conques afectades de cada situació de risc perquè apliquin mesures preventives i el control dels accessos a la llera i zones inundables.
Incidències
El telèfon 112 d’emergències ha rebut 1586 trucades des de l’inici de l’episodi, el passat divendres, fins a les dues d’avui. De les trucades rebudes pel 112 destaquen per comarques: Alt Empordà 480, Vallès Occidental 138, Barcelonès 98, Bages 73, Vallès oriental 58, Baix Llobregat 52, Gironès 49, Anoia, 47, Solsonès 36 i Maresme 36. Pel que fa a municipis Figueres 267, Vilafant 76, Barcelona 63, Sant Cugat del Vallès 49, Vilamalla 31, Sant Vicenç de Castellet 28, Montcada i Reixac 21, Sabadell 18, Sant Adrià de Besòs 17 i Cabanelles 17.
El 112 ha rebut una trucada a les 14:06 hores, alertant d’una persona caiguda a la riera del Llierca al municipi de Montagut i Oix. Posteriorment s’ha passat la trucada als Bombers de la Generalitat que han activat els efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) subaquàtics i de muntanya. També s’havia activat l’helicòpter però les condicions meteorològiques a la zona han impedit la seva actuació.
De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20.00 hores d’ahir al vespre i fins les 15.00 hores d’avui, 538 serveis relacionats amb la pluja.
Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:
- RE Girona: 378 serveis (171 Figueres)
- RE Lleida: 36 serveis
- RE Tarragona: 40 serveis
- RE Metropolitana Nord: 34 serveis
- RE Centre: 22 serveis
- RE Metropolitana Sud: 13 serveis
- RE Terres de l’Ebre: 15 serveis
La majoria dels serveis d’aquestes darreres hores han estat per atendre esgotaments d’aigua en baixos i garatges i per esllavissades a la via pública. A Alàs i Cerc s’ha desallotjat una família d’una casa al carrer Sant Esteve en aparèixer una esquera a l’immoble després de la caiguda d’un habitatge en runes al solar del costat. Fins al lloc s’hi han desplaçat dues dotacions dels Bombers a més del tècnic municipal. Els desallotjats passaran la nit a una pensió
Els voluntaris de protecció civil de diferents municipis, sobretot de la Catalunya Central i de Girona, han fet accions preventives en retens de nit per vigilar els nivells de les lleres dels rius, senyalitzar zones de risc o atendre incidències com ara la retirada d’arbres, d’objectes o l’evacuació d’aigua acumulada en via pública.
El Servei Català de Trànsit SCT informa que en aquests moments hi ha 8 vies afectades per la pluja, que resten tallades per inundacions, la majoria d’elles a la comarca gironina de l’Alt Empordà:
- C-252 Far d'Empordà i Figueres (inundades i tallades)
- C-31 Vilamalla (inundada i prohibida la circulació a turismes)
- GIP-5129 Vilafant (inundada i tallada)
- GIV-6219 Siurana (inundada i tallada)
- GIV-6226 Garrigàs (inundada i tallada)
- C-260 Figueres (inundada i tallada)
Altres vies amb problemes són: C-1411b a Manresa (inundada i tallada.
Per saber l’estat del trànsit consulteu el web d’incidències de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i a Twitter @transit.
Cal destacar l’afectació a la zona de l’Empordà, on s’han registrat el major número
d’incidents durant la matinada i matí. A Figueres s’han pogut reobrir les 5 entrades al municipi que havien quedat afectades. D’altra banda, durant el matí s’ha vist afectat l’únic accés a Santa Llogaia de Terri per inundació.
Durant la matinada s’ha habilitat un local social de Creu Roja amb capacitat per 50 persones per al possible allotjament de persones afectades en un centre d’oci de Figueres. A primera hora del matí s’ha habilitat de forma preventiva el poliesportiu municipal.
Plans d’emergència activats
Els municipis següents mantenen el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) per inundacions
- Fase d’emergència: Vilafant i Figueres.
- Fase d’alerta: en zona d’alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès, Peralada, Tremp, Cardona, Llançà, Vic, Sallent, Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet.
Barcelona ha activat el seu pla d’actuació municipal en alerta per estat de la mar.
El Centre de Control de BCASA manté en fase d’inundació parcial el pla d’emergència del
Parc Fluvial del Besòs.
Davant les previsions que indiquen que l’episodi es podria allargar fins la propera matinada, Protecció Civil demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,... evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d'aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.
Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.
L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil...), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.