- El cap de l’Executiu adverteix que “Catalunya lluitarà” i aposta per “casar i soldar bé la legitimitat de la democràcia amb la legalitat d’un estat de dret”
- Durant la celebració del Dia de la Justícia, s’han reconegut amb les medalles d’honor, pels serveis excepcionals a la justícia, als consellers que han estat al capdavant del Departament en alguna de les legislatures
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que “Catalunya no es conforma ni es conformarà amb una involució de l’autogovern”, que considera “en tota regla”, davant la dinàmica dels darrers quatre anys, que “enlloc de millorar els nostre autogovern i incrementar-lo” ha provocat “amb una claredat rotunda que vagi a menys”.
En el decurs de l’acte del Dia de la Justícia, el cap de l’Executiu ha advertit que "Catalunya lluitarà per una part substancial del seu projecte i la capacitat de decisió pròpia”, que respon a la “una voluntat transversal” del poble català que s’expressa des de l’Edat mitjana, i que, tot i la seva “població absolutament barrejada, manté ferma”.
Després de lliurar les medalles d’honor i les mencions honorífiques a persones i entitats pels seus serveis excepcionals a la justícia, Artur Mas ha afirmat que la política ha de tenir “clarividència, saviesa i prudència” per entendre que “quan tantes persones diferents donen suport a un projecte”, el que cal és “casar i soldar bé la legitimitat de la democràcia amb la legalitat d’un estat de dret” i “no confrontar-les”, perquè això podria “portar les coses al límit”.
"Volem sumar la legitimitat de la ciutadania, expressada en les urnes, amb la legalitat” ha afirmat el president, que ha lamentat “l’intent fallit de millora de l’autogovern” que va suposar l’Estatut de Catalunya que va “arrencar a la taula del Tribunal Constitucional” el juny del 2010. “D’aquells vents venen aquestes tempestes”, ha conclòs.
Finalment, el cap del Govern ha volgut aprofitar la seva intervenció per agrair al sistema judicial del país el seu esforç per “ajudar a fer un país més transparent i més lliure de tota sospita” amb l’objectiu comú que hi hagin millors pràctiques. En aquests sentit, s’ha referit a la llei de la transparència, que és previst que s’aprovi les properes setmanes, i que ha qualificat de “molt avançada i molt exigent per a l’administració”.
El cap de l’Executiu ha posat en relleu l’esforç del Govern català per fer que “l’accés a la justícia sigui més fàcil, just i eficaç” i ha subratllat també la feina que s’està fent per convertir-la en més pròxima al ciutadà.
Les medalles d’honor, pels serveis excepcionals a la justícia, s’han atorgat a les conselleres i consellers del Departament de Justícia, des de la I fins a la IX legislatura, per les seves trajectòries política i institucional al capdavant del Departament. Així, han rebut aquesta distinció Ignasi de Gispert i Jordà, a títol pòstum; Agustí M. Bassols i Parés; Joaquim Xicoy i Bassegoda, a títol pòstum; Antoni Isac i Aguilar; Núria de Gispert i Català; Josep-D. Guàrdia i Canela; Josep Maria Vallès i Casadevall; Montserrat Tura i Camafreita, i M. Pilar Fernández Bozal.
Aquestes medalles van néixer l’any 2003, amb el Decret 77/2003, de 18 de març, pel qual es regulen les distincions en matèria de justícia a Catalunya, amb la voluntat de fomentar i reconèixer les iniciatives, les actuacions, els estudis i les propostes que contribueixen a aconseguir a Catalunya una justícia eficaç, àgil i eficient, capaç d’adaptar-se a les innovacions i a les necessitats de l’entorn social que les envolten.
El president ha lliurat també dues mencions honorífiques a dues entitats per contribuir de manera significativa a la millora de la justícia a Catalunya. Han rebut aquesta menció l’Associació Joves Advocats de Catalunya-JAC per la seva tasca a favor de la defensa dels interessos del col·lectiu de joves advocats de Catalunya que fomenta la participació de l’advocat jove en la societat civil catalana, i a la Companyia Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, en reconeixement a la seva tasca a favor dels més desfavorits i, molt especialment, per la seva tasca duta a terme als centres penitenciaris catalans.
El Govern va instituir el Dia de la Justícia el 2002 amb l’objectiu d’afavorir l’apropament entre l’Administració de justícia i la ciutadania i de ressaltar el valor de la justícia en un estat de dret.
Durant l’acte, també hi ha intervingut, el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, que ha pronunciat la conferència El poder judicial i l’administració de justícia: una visió des de Catalunya, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ha parlat en representació de tots els guardonats. També hi han estat presents el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Angel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, i el secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet.