El Departament presenta una demanda conjunta amb el Conselh Generau reclamant a Joan Vázquez que es retracti de les acusacions d’imprudència temerària contra la veterinària i de malversació dels ajuts Life
 
Forestal Catalana, empresa pública dependent del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ha presentat la demanda de querella al jutjat de primera instància de Lleida contra Joan Vázquez, amb acta de conciliació prèvia per a que es retracti de les declaracions “greument falses i calumnioses” realitzades durant les darreres setmanes i publicades en diversos mitjans de comunicació (especialment les publicades pels diaris El País, Vilaweb i ABC el  passat dia 28 de novembre)  arran de la mort accidental de l’ossa Auberta.
 
Les accions empreses (acte de conciliació perquè el Sr. Vázquez es retracti de les acusacions falses realitzades contra ambdues administracions i contra la veterinària) són prèvies a la interposició de la querella per via criminal, i s’han presentat de manera conjunta pel Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana i la veterinària que va realitzar la implantació del microxip a l’ossa Auberta, pels delictes d’injúries i calúmnies d’acord amb allò que preveu l’art. 84 de la Lley de Enjuiciamiento Criminal.
 
Així s’estableix un termini de 8 dies per a la celebració de l’acte de conciliació i es  sol·licita que es reconegui la falsedat de les acusacions greus i calumnioses efectuades pel Sr. Joan Vázquez contra el Consell, la Generalitat i la veterinària i se’n retracti.
 
El Departament considera que s’han ultrapassat els límits legítims i democràtics de la llibertat d’expressió abocant acusacions de delictes sense contrastar que pretenen posar en entredit l’actuació de l’administració i dels tècnics i professionals que en depenen, així com la gestió que  es realitza dels recursos públics i que aquestes afirmacions són altament injurioses per falses i  atempten greument contra la dignitat professionals dels al·ludits i contra la bona imatge institucional.
 
El Departament d’Agricultura rebutja contundentment les acusacions realitzades per Joan Vázquez i defensarà per tots els mitjans al seu abast l’honorabilitat, la bona gestió, l’esforç i dedicació que dia a dia realitzen els professionals implicats en el programa de seguiment de l’ós al Pirineu i que ha permès recuperar aquesta espècie amb tant bons resultats des del 1996 fins avui. En aquest sentit, manifestem:
 
1.Ratifiquem tot allò que vam expressar en la nota de premsa del passat 26/11/2014. Veure més informació a:

2. Es tracta de la veterinària amb mes experiència d’ossos de Catalunya

3. L 'emissor es va decidir col·locar i el tractament de l’ossa es va consensuar pel grup de tècnics responsables dels governs espanyol, francès, andorrà, navarrès, aragonès, català i aranès.

4. La mort de l ‘ossa va ser certificada per la Facultat de Veterinària com un traumatisme accidental

5.  La mare no ha estat morta per furtivisme. Dies abans, havia estat vista amb una altre cria.

6. Es rotundament fals que els diners del projecte Life per a la consolidació i coexistència de l'ós bru al Pirirneu es malbaratin amb Forestal catalana.
 
L’empresa publica catalana FC està adscrita al Departament i desenvolupa la seva activitat d'acord amb les encomanes de gestió del dept. A mes també forma part del Projecte Life vinculat a la consolidació i coexistència de l’ós bru al Pirineu, però això no significa que els diners es destinin a l'empresa FC. De fet, aquest Life encara s’ha d’acabar de signar i no s’ha rebut a hores d'ara ni un euro d Europa.