Es confirma la tendència a l’estabilitat en el nombre de nous diagnòstics de la infecció, durant el 2013 s’han notificat 754 noves infeccions
 
S’observa un increment sostingut de la infecció per relacions sexuals no protegides entre homes
Durant l’any 2013 s’han notificat a Catalunya 754 noves infeccions, una xifra que es manté estable al llarg dels darrers cinc anys. La mitjana d’edat de les noves infeccions és de 36 anys. Aquestes xifres situen la taxa d’incidència en 10,4 casos per cada 100.000 habitants.
 
Des de la posada en marxa del sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció pel VIH l’any 2001 i fins a 31 de desembre del 2013 s’han notificat 9.826 diagnòstics (87% en homes i 13% en dones), segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT).
 
La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 87% dels casos (el 60% en relacions homosexuals i el 27% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 7% dels casos.
 
El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 35 milions de persones infectades a tot el món i 2,1 milions de noves infeccions durant el 2013. A l’Estat Espanyol durant l’any 2013 s’han declarat 3.278 nous casos.
 
Actuacions rellevants durant el 2014
 
  • Pla pilot per a la detecció del VIH a través de la prova ràpida en l’atenció primària en el marc del Pla Interdepartamental de Salut Pública de Catalunya (PINSAP) i la inclusió de les noves tecnologies en la promoció del preservatiu i la prevenció de les infeccions de transmissió sexual (ITS) en joves.
  • Reforç de la detecció precoç del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS): ampliació aquest any 2014 de la prova ràpida de detecció del VIH en oficines de farmàcia a les comarques de Lleida i els propers mesos s’ampliarà a Girona i Barcelona ciutat. També s’ha ampliat el cribratge de la clamídia i la gonocòccia en poblacions vulnerables com els col·lectius d’homes que fan sexe amb altres homes i la població jove.
  • Elaboració del nou Pla d’Acció enfront del VIH i les ITS que compta, entre d’altres, amb la participació d’entitats comunitàries i de societats científiques i presenta com a novetat la inclusió de les altres ITS, tenint en compte l’augment de la incidència en els darrers temps, la interacció amb el VIH i l’oportunitat de crear sinèrgies en els esforços de prevenció primària i secundària.
 
Disminució del retard en el diagnòstic
 
El 42% dels diagnòstics de VIH del 2013 presenten criteris de diagnòstic tardà, tot i que el percentatge ha anat disminuint del 61% el 2001 al 42% el 2013 i encara es manté en xifres elevades.
 
Iniciatives que han facilitat el diagnòstic són la introducció de les proves de lectura ràpida i els programes d’apropament per part de diverses ONG arreu de Catalunya. Una iniciativa més recent és l’oferta del test ràpid a 48 oficines de farmàcia de poblacions de les demarcacions de Barcelona i Tarragona.
 
Campanya del Dia Mundial de la Sida
 
Cada any des de l’Agència de Salut Pública s’elabora un comunicat conjunt que compta amb la col·laboració i adhesió tant d’entitats públiques com privades que volen expressar així la seva solidaritat. Enguany s’hi han adherit més de 140 entitats.
 
Aquest any, amb el lema "Seguim fent camí en la lluita contra la sida", es vol fer un èmfasi especial en la importància de continuar impulsant el treball conjunt en l’abordatge d’aquesta infecció. També es volen reforçar els missatges sobre la importància de la prevenció i la promoció de la prova de detecció del VIH per continuar disminuint el retard diagnòstic, alhora que seguir treballant per un bon compliment terapèutic i l’avenç en la recerca de vacunes.
 
Acte institucional Dia Mundial de la Sida
 
Com cada any, aquest matí s’ha celebrat al Palau de la Generalitat l’acte institucional per commemorar el 27è Dia Mundial de la Sida, que compta amb la participació de l’entitat Projecte dels Noms i de la plataforma d’ONG Comitè Primer de Desembre, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.