FOTO WEB
Un moment de la presentació.
 
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest matí, a Lleida, la presentació oficial del Simulador de Reg Expert, que s’inscriu en el projecte LIFE - IES (Irrigation Expert Simulator), dos anys després del seu inici (octubre del 2012).
 
Aquest simulador és una eina informàtica de simulació de programacions de reg que permet avaluar i comparar diferents estratègies de reg. En aquest projecte LIFE, amb finançament europeu, hi participen el centre tecnològic Barcelona Digital, l’Institut de Recerca Tecnològica Agroalimentàries (IRTA), del Departament, i el propi Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de l’Oficina del Regant, ubicada a l’Escola Agrària (EA) de Tàrrega.
 
Aquesta eina, que es troba a l’abast de tothom a l’adreça web: www.ies-sim.com, és la unió de les noves tecnologies amb el coneixement de l’agronomia i tecnologia del reg. Com ha explicat Domènec Vila, “el seu objectiu és proporcionar una eina que permeti, d’una forma pedagògica i pràctica, analitzar l’efecte de les decisions en la pràctica del reg, considerant aspectes meteorològics, agronòmics i de tecnologia del reg”. Vila ha afegit que l’ús d’aquestes dades permet simular el seu efecte en diferents situacions per tal d’obtenir resultats en aspectes tant importants com la producció i el consum d’aigua.
 
Així, a partir d’ara el DAAM, a través de l’Oficina del Regant – EA de Tàrrega, comença la tasca més important assignada en l’esmentat projecte LIFE: la difusió i formació en l’ús d’aquesta eina entre diferents agents del sector. El primer col·lectiu al qual s’adreçarà l’esforç són els alumnes dels cicles formatius agraris del Servei de Formació Agrària, el temari dels quals inclou formació en reg. A posteriori s’incidirà en diferents col·lectius per a també obtenir realimentació de millora i consolidació de l’eina, i aquests seran:
-      els joves agricultors que s’incorporen,
-      els empresaris agraris que cursen els cursos i seminaris d’emprenedoria,
-      els assessors en reg, i
-      els instal·ladors, fabricants i enginyeries en reg.
 
A més, també es vol fomentar l’ús de l’eina en altres Comunitats Autònomes que compten amb centres adherits a la Xarxa d’Europea Espanya. Cada any celebren un seminari en què s’informa de novetats pedagògiques als centres. Enguany es va celebrar a Molina de Segura (Múrcia) i es van obrir canals de difusió en diferents centres de formació agrària de comunitats autònomes presents com ara Navarra, Múrcia, Canàries, València, Galícia, i Múrcia.
 
El funcionament d’aquest Simulador de Reg Expert és molt intuïtiu a l’hora de l’entrada de dades, consisteix a seguir quatre passos: primerament registrar-se a l’eina, a continuació entrar la PARCEL.LA que formarà l’escenari de simulació, seguidament s’introdueix una o més PROGRAMACIONS de reg, tal com es faria en un programador de reg convencional i, finalment l’apartat de RESULTATS permet, d’una forma gràfica i senzilla, interpretar què ha passat amb la decisió de reg que ha utilitzat l’usuari. Aquesta metodologia contribueix, d’una forma pràctica, a millorar l’estratègia de reg, que portada a la realitat del dia a dia podria suposar una millora de l’eficiència en l’ús del reg.
 
Des de l’inici del projecte fins a l’actualitat, s’ha estat treballant en la creació del programari presentat, recollint l’experiència i el coneixement agronòmic del centre d’investigació (IRTA) i integrant-la en la plataforma desenvolupada per BDigital. Durant aquest temps l’eina s’ha validat involucrant diferents agricultors de diferents comunitats de regants que, a través del seguiment de 14 parcel·les de 7 comunitats de regants diferents, han permès aportar informació i robustesa al sistema. Tot això forma part del sistema EXPERT o base experta, que serveix de base per a fer les anàlisis i comparacions amb les simulacions.
 
Aquesta eina permet introduir tants casos de simulació de programació de tantes parcel·les com es vulgui i fa una comparació amb programacions introduïdes en la Base Experta i per tant contrastades. Això permet comparar els resultats escrits i gràfics de l’expert amb els que ha introduït l’usuari i fer comparacions directes amb el que el sistema expert pensa que seria el més adequat. Així, observant les dades i les gràfiques, es pot interpretar els resultats per tal d’afinar properes programacions.
 
També cal destacar que per a realitzar aquest llançament, ja s’han fet unes sessions inicials de validació del sistema, en les quals totes les aportacions han estat molt positives, incidint en què com a eina pedagògica permet millorar la decisió en el reg segons les casuístiques de la parcel.la objecte d’estudi.
 
El director general Domènec Vila també ha assenyalat que, a partir d’aquest punt i fins al setembre del 2015, data de finalització del projecte, l’objectiu prioritari del consorci és donar a conèixer aquesta eina al major nombre d’usuaris per a què esdevingui una eina d’ús quotidià; i que, a partir de la finalització del projecte, s’espera que l’IES s’ubiqui al portal Ruralcat, del DAAM, esdevenint una eina més de millora per al professional agrari.
 
La presentació també ha comptat amb la participació de l’investigador del Programa d’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, Jaume Casadesús, i del director de l’Oficina de Lleida de Barcelona Digital, Ferran Tersa.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Un moment de la presentació.

Un moment de la presentació.
JPG | 136

Comunicat de premsa amb imatge del simulador.

Comunicat de premsa amb imatge del simulador.
PDF | 320