Un dels exemplars d'astor intervinguts
Un dels exemplars d'astor intervinguts
Agents Rurals ha identificat els autors de la captura i tinença il·legal d’aus rapinyaires per a la pràctica de la falconeria
 
Han intervingut dos exemplars d’astor, una espècie protegida, que havien estat capturats al medi natural mitjançant arts prohibits i no selectius
 
Membres del Cos d’Agents Rurals del Vallés Oriental amb la coordinació del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, van intervenir el passat  21 de novembre dos exemplars de l’espècie astor (Accipiter gentilis), un mascle i una femella, a les Franqueses del Vallès. Les aus es trobaven en possessió d’una persona que no va poder acreditar la seva procedència legal.
 
La intervenció d’aquests dos exemplars de la fauna salvatge autòctona protegida va ser motivada per la manca de documentació que en pogués acreditar que els ocells fossin nascuts en captivitat (Certificats Cites). Així mateix, els ocells no portaven cap tipus de marcatge, anella metàl·lica tancada o microxip que els identifiqués, tal i com estableix la normativa catalana que  regula la pràctica de la falconeria.
 
Els dos astors disposaven del que es coneix en l’argot falconer com a git  (“pihuelas”), consistent en dues corretges primes de cuir que es lliguen per un extrem als tarsos (en les extremitats o potes) de l’ocell, utilitzades com uns dels elements de subjecció del rapinyaire. Aquestes evidències van fer sospitar als agents actuants que els ocells anaven a ser destinats, clandestinament, a la pràctica de la falconeria. També es van observar indicis que els ocells s’havien capturat directament del medi natural.
 
Finalment, es va poder esbrinar qui era la persona que presumptament els podia haver capturat al medi natural. Els agents van fer una recerca intensiva en una finca situada molt a prop del Parc Natural del Montseny, al municipi de Cànoves i Samalús. La recerca va donar com a resultat la trobada de dues gàbia-trampa instal·lades en una zona arbrada, les quals havien servit per a capturar els astors setmanes abans.
 
Els astors van ser traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Departament d’Agricultura per a la seva rehabilitació i posterior reintroducció al medi natural, perquè presentaven ferides i símptomes de malnutrició.
 
Aquesta actuació ha permès identificar dues persones vinculades amb la tinença il·legal i l’espoli furtiu d’espècies d’aus rapinyaires protegides per la legislació vigent en matèria de protecció dels animals.
 
La falconeria consisteix en l'ensinistrament d'ocells rapinyaires amb la finalitat de fer-los volar lliurement i/o per caçar.

Per poder tenir ocells rapinyaires (exemplars autòctons, al·lòctons o híbrids), cal adquirir-los legalment, amb la seva documentació que acrediti el seu origen (documentació CITES internacional o factura de compra on hi consti número CITES), tenir instal·lacions adequades i disposar d'una autorització excepcional de tinença que atorga el Departament d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquesta autorització es fa efectiva mitjançant l'alta de l'ocell al Registre d'Ocells Rapinyaires Destinats a la Pràctica de la Falconeria.

Quan la tinença del’exemplar s’emmarca en una activitat d'educació ambientalo de conservació, cal sol·licitar, a més, una altra autorització excepcional per exhibir-los públicament. A més, el fet de posseir una autorització excepcional de tinença no comporta estar autoritzat per a la seva cria en captivitat,ni l’ús de falcons en fires ni l’ús de la falconeria per al control de l’avifauna o altra fauna salvatge que causi danys a l’agricultura;activitats per a les quals també és necessari sol·licitar prèviament les autoritzacions excepcionalspertinents. Per poder practicar la caça amb ocells de falconeria és necessari tenir la corresponent llicència de caça i complir tot allò que estableix la normativa anual de caça.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Un dels exemplars d'astor intervinguts

Un dels exemplars d'astor intervinguts
JPG | 100