• Mitjançant aquesta convocatòria del SOC es contractaran 76 joves perquè durant tot el 2015 promocionin aquest pla entre el col·lectiu juvenil que se’n pot beneficiar
  • El pla de Garantia Juvenil (2014-2020) compta amb un pressupost total de 240 milions d’euros en aquest període per beneficiar unes 300.000 persones d’aquest col·lectiu
 
 
El Departament d’Empresa i Ocupació, a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), destina 2.432.000 euros per crear, a partir de 2015, una xarxa de 76 impulsors de la Garantia Juvenil arreu del territori català. Aquesta iniciativa s’emmarca en el pla de Garantia Juvenil 2014-2020, posat en marxa a Catalunya aquest últim trimestre de l’any i que compromet l’administració a facilitar una oferta de formació, pràctiques, feina o assessorament en emprenedoria a persones d’entre 16 i menys de 25 anys (de 30 anys en el cas de persones amb una discapacitat igual o superior al 33%) abans que completin quatre mesos sense estudiar ni treballar.
 
Aquesta convocatòria, que pivota en la col·laboració entre el SOC, la direcció general de Joventut i les entitats locals (ajuntaments i consells comarcals), possibilitarà la contractació durant tot l’any 2015 de 76 joves. La seva missió serà la d’explicar el pla de Garantia Juvenil als potencials beneficiaris del mateix, amb l’objectiu final de fomentar que aquestes s’inscriguin en el seu registre i, per tant, compleixin amb aquest requisit obligat per a poder-se’n beneficiar (tota la informació es pot trobar al web http://garantiajuvenil.gencat.cat).
 
Poden optar a les subvencions de contractació que contempla aquesta convocatòria les entitats locals de Catalunya que disposin d’un Punt d’Informació Juvenil o d’una Oficina Jove de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) o puguin habilitar un espai on els impulsors puguin desenvolupar la seva tasca. Aquestes entitats, a més, hauran d’anar en línia amb la distribució territorial que es determini en cada convocatòria, definida en funció del volum de població juvenil existent a cada zona.
 
L’import màxim de la subvenció és de 32.000 euros per cada tècnic impulsor de la xarxa contractat, que presti els seus serveis durant un any a jornada complerta (calculant-se proporcionalment aquesta xifra si la durada del contracte és menor o la jornada és parcial). Les primeres contractacions, que es faran efectives en el primer trimestre de l’any vinent, cobriran l’exercici de 2015, però el Govern preveu que la xarxa d’impulsors es pugui mantenir també durant 2016 i 2017.
 
Garantia Juvenil: 240 milions per beneficiar 300.000 joves catalans
 
En línia amb l’estratègia de la Comissió Europea contra l’atur juvenil, la Generalitat ha posat en marxa a Catalunya durant aquest últim trimestre de l’any el pla de Garantia Juvenil, preveient destinar-hi des d’ara fins el 2020 uns 240 milions d’euros, entre fons propis i els provinents d’Europa; un pressupost total amb què el Govern preveu beneficiar al voltant de 300.000 joves catalans d’entre 16 i menys de 25 anys (fins a 30 anys en el cas de persones amb grau de discapacitat de més del 33%).
 
Cal destacar, però, que la Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures en la línia marcada per Europa. En concret, el SOC està desenvolupant des de l’any 2013 el pla Inserjoves, amb 56,7 milions d’euros de pressupost total i 103.442 participants. Aquest pla, que també s’està desenvolupant enguany i tindrà continuïtat l’any 2015, conté tot un seguit de programes adreçats als diferents col·lectius que composen l’atur juvenil: els joves sense formació obligatòria ni qualificació; els que no tenen una qualificació adequada a les necessitats del mercat de treball, i aquells qualificats però sense experiència laboral.