El Departament de Cultura de la Generalitat va acollir una reunió dels representants al Ple, que van valorar la feina feta al llarg de l’any.
Ahir a la tarda, la major part dels membres del Ple amb representació tècnica es van reunir per valorar l’activitat d’enguany i avançar algunes línies de treball previstes per al 2015. La trobada anual del Ple, que es farà al febrer, com cada any, coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, completarà aquest balanç, quan ja s’haurà acabat l’any, per donar compte de la feina feta als màxims representants dels diferents organismes que l’integren.
 
En la trobada, es va constatar l’assoliment de tot un seguit de propòsits que es van fer a començament d’any, quan es va replantejar la dinàmica de funcionament d’aquest Ple. Ha estat un any de consolidació, que ha donat com a resultat una activitat intensa i coordinada, en què, cada vegada més, s’estableixen sinergies que rendibilitzen de forma important el treball dels diferents organismes, les activitats dels quals no arribarien a tenir la repercussió que assoleixen, si no s’integressin en aquest marc més ampli.
 
L’exemple més reeixit d’aquest nova dinàmica ha estat la celebració del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans de Paco Candel. Aquesta commemoració s’ha desenvolupat en aquest darrer trimestre i s’han fet 29 activitats diferents en les quals han participat 691 persones. Han sumat de manera molt efectiva, en aquest cas, entitats que van més enllà del Ple, com ara les biblioteques municipals i les escoles d’adults.
 
En la mateixa línia, altres activitats que ja fa uns anys que es duen a terme, com ara el Dia Mundial de la Poesia o Sant Jordi, continuen creixent i implicant administracions, entitats i persones. Es va destacar, en aquest punt, la importància de les persones que dediquen temps voluntàriament a treballar per fer possibles la revetlla de Sant Jordi a la Biblioteca Pública o el programa de lectures “La veu em frisa”, que porta Sant Jordi als llocs on hi ha persones que no poden sortir al carrer a celebrar-lo.
 
Es va destacar també de manera especial una activitat nova d’enguany: la Nit de la Llengua al Món Digital o viquimarató de la llengua. Es tracta d’un format nou per impulsar l’edició d’articles a la Viquipèdia relacionats amb la llengua o bé la compleció dels existents. El Port de Tarragona va acollir la iniciativa, que va comptar amb un seguiment important. I una altra novetat ha estat aquest 2014 la Mòstra de Cinèma Occitan, que s’ha pogut seguir tant a Tarragona com a Reus, gràcies a la implicació del Centre de Lectura de Reus.
 
Excepcionalment, es va aprofitar la trobada d’ahir per fer la presentació d’un projecte molt interessant per a entitats que treballen per començar a introduir persones nouvingudes en el coneixement del català: el projecte Junts de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua. L’objectiu és que es comenci a aplicar al Camp de Tarragona a través d’entitats que ofereixen aquest servei.

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del Ple

Fotografia del Ple
JPG | 674