Divulgació de la Línia 900900120 a la Llagosta
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, l’alcalde de la Llagosta, Alberto López, i representants d’entitats de dones i del món econòmic de la població han formalitzat avui un acord de col·laboració per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120 amb l’objectiu d’ incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones de la Llagosta que el puguin necessitar a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius en establiments i serveis de la població.
 
En l’acte on aquesta tarda s’ha formalitzat l’acord, Montse Gatell ha destacat que la Línia 900900120 “és un servei gratuït on totes les dones que travessen una situació de violència masclista o les persones del seu entorn poden trucar per rebre atenció confidencial. A més, ho poden fer en tot moment ja que és un servei obert dia i nit tots els dies de l’any”. La presidenta de l’ICD ha subratllat que “conèixer la Línia 900900120 és molt important perquè facilita l’accés directe a l’assessorament i acompanyament especialitzat dels i les professionals que formen part de la Xarxa d'atenció i recuperació integral a les dones que pateixen violència masclista”

L'alcalde la Llagosta, Alberto López, ha explicat que "la intenció d'aquest conveni és facilitar, encara més, l'accés a l'ajuda professional a les dones que pateixen violència masclista, que sàpiguen que poden comptar amb assessorament de qualitat en qualsevol moment".

Per la seva banda, Virgínia Jiménez, regidora d'Igualtat, ha destacat que "tenim moltes vies per denunciar la violència vers les dones, però totes elles són presencials. En canvi, el telèfon 900 900 120 ofereix a les víctimes una via més confidencial per explicar el seu problema, per això cal difondre'l tant com puguem".
 
També han participat en l’acte públic d’adhesió a la campanya de difusió de la Línia 900900120 el regidor de Comerç, José Luis Rodríguez; la coordinadora territorial de l’ICD, Ivet Castaño; el president de l’Associació de comerciants i serveis de la Llagosta, Jaime Carretero; el president de l’Associació de Concessionaris del mercat Municipal, Javi Cuadrado; la secretària de Veus de dones, MªJesús Roman; i la presidenta de Dones amb Iniciativa, Anna Belén Cazorla.
 
El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 298 trucades procedents de la comarca del Vallès Oriental. Enguany, fins al mes d’octubre n’ha rebut 244.
 
Pel que fa a Catalunya, entre els mesos de gener i octubre ha atès un total de 7.427 trucades. En un 94,3% de les ocasions es tracta de violència psicològica, en un 35,6% de violència física, en un 8,4% de violència econòmica i en un 2,9% de violència sexual.  El 38,9% de les dones que truquen tenen entre 31 i 40 anys, i el 29,1 entre 41 i 50 anys. El 23,4 % de les trucades la fan persones de l’entorn més immediat de la víctima.
 
L’atenció que ofereix aquest servei és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia, i facilita la comunicació en 124 llengües. És un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se’ls ofereix una derivació a la xarxa especialitzada el més acompanyada possible. En les situacions més extremes també realitza el contacte amb els serveis d’emergències policials i de salut.
 
L’Institut Català de les Dones i els municipis col·laboren en la divulgació del servei 900900120 en el marc d’un acord amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Per altra banda, les següents empreses i organismes privats també s’hi han adherit: TMB, PIMEC (patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya), Caprabo, Carrefour, Bonpreu, Àrea de Guissona, Consum, El Corte Inglés, Supermercats Llobet, la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturns i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya.