El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat per l’alcalde de Gironella David Font, ha pres part avui en el tradicional tast de l’escudella de blat de moro escairat que s’organitza en aquesta localitat coincidint amb la Fira de la Puríssima.
 
La celebració del tast va ser instaurada  l’any 1989 quan el xef Miquel Màrquez, del restaurant Sala de Berga, va recuperar aquest plat i el va batejar amb el nom del "plat de la pau". Aquesta iniciativa el va portar a fer arribar una mostra d'aquest plat als líders mundials, donat que en aquella època hi havia guerres importants. Des de llavors, cada any els cansaladers de Gironella, amb la seva supervisió, elaboren aquest tast per unes 2.500 persones.
 
El tast es convoca anualment coincidint amb la fira tradicional d’artesania i comerç alimentari , que juntament amb exposicions, ballades de gegant i altres mostres de cultura popular s’organitza cada 8 de desembre a localitat conjuntament per part de l'Associació de Comerciants i l'Ajuntament.
 
Com que actualment, el xef Miquel Màrquez ja està retirat, cada any és un restaurador de la comarca qui s’encarrega de l’elaboració del tast. Enguany, quan la convocatòria ha coincidit amb el seu 25è aniversari, l’encarregat de cuinar el plat ha estat en Jordi Badia, del restaurant La Cabana.
 
Durant la seva visita a Gironella, el conseller també ha visitat les obres de la futura biblioteca municipal de Gironella, que s'integrarà a la xarxa de la Diputació de Barcelona, amb la qual cosa Gironella deixarà de ser  dels pocs municipis amb una població de 5.000 habitants que encara no estava a la xarxa.
 
L'obra va començar al mes de febrer d'enguany, i té un cost estimat de 1.258.000€ (cost adjudicació) més la part del mobiliari i equipament que està en licitació. Consta dels diferents espais: sala de diaris i revistes, sala polivalent, sala infantil, aula suport, aula estudi i sala general. Té uns 1.000m2 útils.
 
Actualment, el servei es prestava a través d'una sala de l'institut de tan sols 90m2, per la qual cosa l'aposta i el salt qualitatiu serà molt important.
 
Per tirar endavant l'obra, materialitzada per la Constructora de Calaf SAU, la Diputació ha aportat 685.000€, i la resta ha estat coberta per  fons propis de l’ajuntament.