Ahir es va reunir la Taula Sectorial agrària de l’oví i el cabrum a la seu dels Serveis Centrals del DAAM a Barcelona, presidida pel subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra. Per part del sector hi varen assistir els representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos, ASAJA-AEALL, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), així com els representants de la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC), l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC) i l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC).
 
En primer lloc, la subdirectora general de control i gestió d’ajuts directes, Esther Peña, va informar dels nous ajuts acoblats al sector oví i cabrum de la nova PAC 2015-2020, que es podran sol·licitar el 2015 a través de la DUN. Al respecte se’n va destacar la importància que a data d’1 de gener vinent els ramaders  actualitzin del cens de les seves explotacions, bé a través de la seva oficina comarcal o bé telemàticament, amb l’objectiu de poder beneficiar-se d’aquest ajut. En aquest sentit, la Subdirectora va recordar que un dels requisits que s’haurà de complir és que hi hagi un mínim de moviments de sortida de l’explotació de 0’4 xais o cabrits, aspecte que va confirmar el Subdirector general de Ramaderia, afegint que cal tenir present l’obligació de comunicar els moviments de sortida de l’explotació.
 
També es va informar dels darrers canvis en els ajuts connectats, que afecten a l’ajut als ramaders que mantenen drets especials el 2014. Finalment, des de la Subdirecció general de control i gestió d’ajuts directes es va informar dels pagaments efectuats d’ajuts directes i de la previsió dels propers pagaments.
 
En un altre ordre de coses, es va fer un seguiment de les actuacions del Pla de recuperació del sector oví i cabrum de Catalunya dutes a terme durant el 2014, de les que el Subdirector general de Ramaderia en va destacar la relativa a l’estudi de viabilitat de la implantació d’un model d’escorxador mòbil per donar servei a les explotacions més remotes, la qual cosa els pot permetre millorar la comercialització directa dels seus productes.
 
També es va destacar com una de les actuacions dutes a terme les jornades de promoció de la carn de xai dutes a terme al territori, que han permès presentar els nous formats per tal d’adaptar les presentacions tradicionals al consumidor d’avui. El sector va valorar molt positivament aquesta iniciativa i va encoratjar als representants del DAAM a continuar treballant en aquesta línia.
 
Per un altra banda, es va informar de les jornades organitzades pel DAAM en el marc del Pla Anual de Transferència (PATT) adreçades al sector oví i cabrum amb l’objectiu de garantir als ramaders la formació mínima obligatòria en benestar animal, bioseguretat i sanitat animal que estableix el Decret 40/2014 d’ordenació de les explotacions ramaderes. El sector va valorar també molt positivament aquestes jornades pel que suposen de millora de professionalització dels ramaders.
 
Finalment, es van tractar diversos temes vinculats a la sanitat, com el de l’estat de situació de la malaltia de llengua blava al sud de la península ibèrica i en alguns països de l’est d’Europa. En aquest sentit es va exposar l’evolució d’aquesta malaltia en aquests països, així com les mesures de protecció i vigilància establertes a Catalunya. Per una altra banda, a petició del sector es van detallar les mesures de gestió establertes pel DAAM en relació a les interaccions amb la fauna salvatge i en particular es van debatre els possibles solucions enfront la problemàtica que aquesta genera als ramaders.