La Generalitat de Catalunya ha presentat una queixa formal davant la Comissió Europea perquè obligui el govern espanyol a complir les directives europees en matèria de pobresa energètica. La queixa s’ha adreçat al comissari de Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, i a la secretària general de la Comissió Europea, Catherine Day.
 
L’objectiu de la queixa és que el Govern espanyol transposi correctament les directives sobre el mercat interior de l’electricitat (2009/72/CE) i sobre el mercat interior del gas (2009/72/CE), que inclouen l’obligatorietat de definir la figura del consumidor vulnerable i d’incorporar mesures per a protegir-lo. El termini per transposar aquestes directives va finalitzar el març del 2011, data en la qual el govern espanyol no havia establert cap normativa contra la pobresa energètica.
 
Un cop rebuda la queixa, la Comissió Europea iniciarà la recopilació d’informació sobre aquest assumpte i demanarà al Govern espanyol que expliqui i documenti la seva posició.
 
La Generalitat ha presentat la queixa després que el Govern espanyol presentés un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret de pobresa energètica que el Consell Executiu va aprovar el desembre del 2013, i que prohibia la interrupció dels subministraments energètics durant els mesos d’hivern per part de les operadores a aquells consumidors en situació de vulnerabilitat econòmica. Com a conseqüència del recurs i de la seva acceptació a tràmit, el decret ha quedat suspès, si bé la Generalitat ja ha arribat a un acord amb les companyies subministradores perquè aquest hivern no hi hagi interrupcions en els serveis bàsics per a les famílies en situació de dificultats econòmiques