Conveni per a la millora del tractament mediàtic de la violència masclista
L’Institut Català de les Dones (ICD) i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han signat avui un conveni per organitzar sessions de formació monogràfiques sobre el tractament de la violència masclista en els mitjans de comunicació adreçades a estudiants universitaris de comunicació. L’objectiu és donar eines a futurs/es professionals de la comunicació per millorar la representació mediàtica d’aquesta xacra i avançar en la seva eradicació. L’acte de signatura, que ha tingut lloc a la seu del CAC, ha comptat amb el president del CAC, Roger Loppacher, i amb la presidenta de l’ICD, Montserrat Gatell.
 
Les sessions, que ja s’han començat a fer, tindran lloc a les 10 universitats següents: Universitat Abat Oliva, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Ramon Llull i Universitat de Vic.
 
La formació la impartirà Arantza Díez, periodista que va coordinar el projecte “Gènere i mitjans de comunicació. Eines per visualitzar les aportacions de les dones”, on ICD, CAC, Col·legi de Periodistes, persones i entitats expertes i representants dels mitjans de comunicació van elaborar un manual per millorar la representació del gènere en els mitjans de comunicació. En les sessions s’utilitzaran els materials següents:
 
El plantejament de les classes-tallers serà eminentment pràctic. Es buscarà la reflexió i la participació activa de l’alumnat a partir de la introducció de conceptes bàsics sobre les qüestions de gènere aplicades a la informació i la comunicació.Es treballarà a partir del debat i l’anàlisi de casos pràctics reals apareguts en els mitjans de comunicació. El taller busca activar la perspectiva crítica de l’alumnat a l’hora d’analitzar el fenomen social de la violència masclista i el tractament que en fan els mitjans de comunicació.
 
Les sessions de treball es personalitzaran en funció de l’assignatura dins de la qual s’imparteixi el taller. També es tindrà en compte si es tracta d’estudiants de periodisme, de comunicació audiovisual o de publicitat i el curs en què es troben. Els materials pràctics, ja siguin bones o males pràctiques, es prepararan en funció d’aquests factors.
 
Aquesta actuació està prevista dins el Programa d’Intervenció integral contra la violència masclista 2012-2015 del Govern de la Generalitat de Catalunya i s’emmarca en la Llei 5/2008 del Dret de les dones a eradicar la violència masclista.