• El programa aracoop posa en valor l’economia social i cooperativa com un model empresarial estratègic i transformador de realitats socials.
  • La primera edició del programa aracoop ha comptat amb 900.000 euros i més de 6.500 persones s’han beneficiat de les 361 activitats presencials i 68 productes del programa.
  • En aquesta segona edició es donarà continuïtat al  programa i es complementarà amb actuacions que serveixin per facilitar l’activitat emprenedora i empresarial així com la reactivació econòmica i el creixement de l’ocupació.
Prop d’un milió d’euros a la segona edició del programa aracoop
La Generalitat de Catalunya destinarà prop d’un milió d’euros a la segona edició del programa aracoop per fomentar la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa.
 
En el període 2014-2015 les accions es concretaran a través de les 3 línies de subvencions:
  • Línia 1. Destinada a projectes d’assessorament en economia social i cooperativa. S’hi dedicarà un total de 340.000 euros.
  • Línia 2. Dirigida a projectes per a l’aprenentatge, formació i millora de les competències professionals. Es continuarà promovent la millora de competències professionals per a persones que ocupen càrrecs de responsabilitats i s’oferirà formació en els diferents àmbits de gestió de l’empresa per a socis i membres de Consells Rectors. S’hi destinarà un total de 356.975 euros.
  • Línia 3.  Pensada per a projectes de difusió de l’economia social i cooperativa. S’oferirà  suport a través de vídeos d’experiències al web aracoop, noves aplicacions interactives per millorar la governança i la gestió cooperativa, així com també a la creació de noves eines TIC i iniciatives de divulgació. En aquesta línia s’hi dedicarà un total de 192.875 euros.
 
Més de 6.500 participants en la primera edició del programa aracoop
La Generalitat de Catalunya va destinar 900.000 euros al programa en el marc del qual s’han desenvolupat fins a 361 activitats presencials, 68 productes en tot el territori i un total de 6.530 persones beneficiàries.
 
Les accions del programes són diverses, com per exemple: fer l’acompanyament dels emprenedors en la creació dels seus negocis cooperatius, donar suport per millorar la viabilitat i enfortir les empreses de recent creació, assessorament expert per créixer i internacionalitzar-se, suport a la transformació d’empreses i associacions en cooperatives o l’aprenentatge del model cooperatiu a escoles i universitats, etc.
 
L’ocupació a les cooperatives creix i torna a nivells d’abans de la crisi
En el segon trimestre d’enguany, l’ocupació ha arribat a 42.203 persones, amb un augment de 3.237 (+8,3%) respecte al trimestre anterior, assolint la major xifra d’ocupació en cooperatives des de l’any 2007. A aquests llocs de treball cal afegir-hi els 42.000 socis en cooperatives de serveis, els 100.000 agricultors vinculats a cooperatives agràries i al voltant d’un milió de persones sòcies de cooperatives de consum.
 
Actualment a Catalunya hi ha 4.175 cooperatives i un miler de societats laborals, que conjuntament generen 48.094 llocs de treball directes. La incorporació de socis, tant en cooperatives com en societats laborals, continua en creixement, amb un 6,9% d’increment respecte al trimestre anterior i un 9,5% respecte l’any anterior.
 
També cal destacar que durant els darrers anys s’han creat més cooperatives; si el 2011 es van registrar 113, els dos anys posteriors es van constituir 147, i en aquest 2014, fins el mes setembre, se n’havien creat 90 de noves.