• El Departament d’Empresa i Ocupació, a través del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica d’ACCIÓ, ha destinat 4,2 milions d’euros per fomentar la creació de projectes de desenvolupament tecnològic i innovació.
 
  • Se n’han beneficiat 41 projectes alineats amb l’estratègia RIS3CAT, que es desenvoluparan durant 2 anys per consorcis d’empreses locals i d’àmbit internacional, centres tecnològics i de recerca.
 
  • Des que es va posar en marxa aquest programa, el 2007, la Generalitat ha destinat 76 milions d’euros per impulsar 217 projectes d’innovació, que han mobilitzat una inversió de més de 183 milions d’euros.
 
La Generalitat de Catalunya ha destinat 4,2 milions d’euros per donar suport a l’execució de projectes de desenvolupament tecnològic i innovació a Catalunya a través del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica d’ACCIÓ, del Departament d’Empresa i Ocupació. Aquests ajuts han mobilitzat una inversió de 10,1 milions d’euros per part de les empreses catalanes, que desenvoluparan aquests projectes durant 2 anys.
 
Es tracta de projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental, que permetran obtenir productes o processos nous o millorats tecnològicament, alineats amb l’estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT. Enguany se n’han beneficiat 41 projectes, que es desenvoluparan de manera individual o mitjançant consorcis empresarials i amb la participació de centres tecnològics i de recerca.
 
Segons la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, “amb aquests ajuts incentivem que es duguin a terme activitats de recerca i desenvolupament experimental a Catalunya amb un clar component internacional”. “En la convocatòria d’enguany s’han prioritzat projectes propers a mercat, amb un clar impacte i que generin activitat industrial i de transferència de coneixement”, assegura Betriu, subratllant que “donaran lloc a nous prototips o demostradors de nous productes, tecnologies o serveis”.
 
En total, aquesta quarantena de projectes es duran a terme per 48 empreses i centres. La majoria són catalans, però també hi ha presència de companyies de tot el món, ja que el programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica engloba la convocatòria ERANet Manunet –per projectes cooperatius internacionals en el camp de la manufactura avançada- i la del programa bilateral Israel-Catalunya, que es desenvolupa entre companyies dels dos països.
 
Per sectors, considerant els 7 àmbits d’especialització intel·ligent sobre els quals es basa l’Estratègia Industrial impulsada per la Generalitat, destaquen els projectes de les indústries de la salut; la química, energia i recursos; els sistemes industrials i l’alimentació.
 
La Generalitat va posar en marxa el programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica el 2007. A través les diverses convocatòries que s’han celebrat fins ara s’han destinat 76 milions d’euros per impulsar 217 projectes d’innovació, que han mobilitzat una inversió de més de 183 milions d’euros.
 
Casos d’èxit
Alguns exemples de projectes d’anteriors convocatòries són els de Superbam, Cutrob+ i Cat.t2.
 
Superbam és un projecte liderat per l’empresa catalana Pedelta que té per objectiu la creació d‘estructures amb tecnologia avançada, de fàcil industrialització, construcció i materials innovadors que els facin transportables i resistents, de manera que es puguin comercialitzar a nivell nacional i internacional. Pedelta ha estat responsable del disseny i construcció de més de 1.500 ponts de carretera, ferrocarril i peatonals arreu del món, s’ha consorciat amb Compass Ingenieria i Sistemas, Sis Next i Comsa Emte per desenvolupar aquest projecte.
 
Cutrob+ és un projecte pioner que aconsegueix augmentar la precisió dels robots industrials, fent-los aptes per a tasques de gran precisió que fins ara estaven reservades per a maquinària de més cost i menys flexible. Les empreses TECNOCIM, Noguera SA, Deltatec i el centre tecnològic BDigital han desenvolupat un software, dotat entre d'altres aspectes d'un motor d'intel·ligència artificial d'última generació, que millora significativament l'execució de trajectòries complexes com, per exemple, el tall de xapes de metall. Aquest software, que estarà llest per comercialitzar-se en un any, es podrà aplicar tant en robots nous com en els ja existents de qualsevol sector.
 
Cat.t2 és un projecte d’una convocatòria anterior liderat per dualStream (La Salle DTI) a través d’un consorci amb Retevision, Mier Comunicaciones i Promax. El grup ja ha desenvolupat prototips i es troba en fase de producció i comercialització d’un equipament professional per a l’emissió de televisió digital seguint els estàndards de la televisió digital terrestre de segona generació. La recerca els ha permès dissenyar i desenvolupar tots els elements necessaris del sistema, que es pot aplicar a tot el món, i que millora la qualitat de la imatge a la vegada que permet la recepció en dispositius mòbils.