Després d’uns anys en que s’han destinat més de 70 milions d’euros a pagar expedients d’anteriors convocatòries de rehabilitació, finalment, l’any 2014 s’ha aconseguit recuperar la inversió destinada a realitzar noves actuacions de rehabilitació en edificis residencials, i en aquest sentit, de les diferents convocatòries obertes per les administracions catalanes es preveu fer obres de millora que beneficiïn un total de 12.000 habitatges a tot Catalunya. Amb aquestes xifres, Catalunya se situa, novament, al capdavant de l’estat espanyol pel que fa a rehabilitació, tot i que ens trobem encara per sota de la majoria d’estats de la Unió Europea.
 
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha obert enguany convocatòries d’ajuts per a rehabilitació, en especial destinades a edificis que vulguin dur a terme actuacions que millorin l’accessibilitat, la conservació dels seus elements comuns, o que millorarin l’eficiència energètica.
 
Tot i que les dades són provisionals, ja que les convocatòries d’ajuts del Consorci de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana resten obertes fins a finals d’any, les projeccions realitzades ens permeten afirmar que les actuacions en accessibilitat, són encara les que acaparen més sol·licituds.
 
L’Agència de l’Habitatge ha concedit la meitat d’aquests ajuts per valor de prop de 10 M€
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha concedit la meitat dels ajuts previstos, amb prop de 10 milions d’euros que repercutiran en la millora de la qualitat d’edificis amb   més de 6.000 habitatges, amb un suport econòmic superior als 1.500 euros per habitatge.
 
En aquest sentit, la convocatòria que s’ha tancat preveia ajuts del 35% pels programes de conservació i per a la millora de la qualitat i sostenibilitat, i de fins al 50% en els casos d’actuacions en l’àmbit de l’accessibilitat.
 
Es preveu que el mes de gener l’Agència torni a obrir una convocatòria, en la que es podrà destinar una quantitat, de fins a 20 milions d’euros per a rehabilitació (un import que duplica la quantitat que s’hi ha destinat enguany). Actualment s’estan fent propostes a Ministeri de Fomento per poder incloure per a l’any vinent els edificis amb menys de vuit habitatges que fins ara estaven pràcticament exclosos de rebre aquest tipus d’ajuts, segons marca el Plan de Vivienda 2013-2016. Així mateix, també s’està treballant per flexibilitzar els requisits relatius a les obres de millora de l’eficiència energètica per tal que es puguin fer rehabilitacions parcials en els edificis. 
 
Setmana de la Rehabilitació
Coincidint amb la celebració de la Setmana de la Rehabilitació, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana  i president de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya,  Carles Sala,  presentarà les dades de rehabilitació del darrer any i exposarà les línies d’actuació en rehabilitació d’habitatges de la Generalitat per a l’any 2015. L’Agència participa en aquesta Setmana de la Rehabilitació dimecres, 10 de desembre, amb una Jornada sobre Polítiques d’eficiència energètica a Catalunya i dijous, 11 de desembre, Carles Sala intervindrà en la Jornada Rehabilitació a Catalunya, on explicarà la voluntat d’ampliació de la propera convocatòria d’ajuts a la rehabilitació i la importància del sector de la rehabilitació en el conjunt del sector de la construcció per remuntar la crisi.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 32