Cultura

La Biblioteca de Catalunya rep el llegat bibliogràfic de Jordi Rubió i Balaguer

query_builder   9 desembre 2014 20:16

event_note Nota de premsa

La Biblioteca de Catalunya rep el llegat bibliogràfic de Jordi Rubió i Balaguer

  • Jordi Rubió i Balaguer va ser el primer director de la Biblioteca de Catalunya
  • El llegat de Jordi Rubió i Balaguer està format per la seva biblioteca, amb un total de 20.000 volums i el seu arxiu, constituït per quatre blocs
Llegat e Rubió i Balaguer
La Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura rep el llegat bibliogràfic de Jordi Rubió i Balaguer, primer director de la institució. El conseller de Cultura Ferran Mascarell ha rebut de mans de quatre dels fills de Rubió i Balaguer, en un acte a la sala de la Caritat de la Biblioteca de Catalunya, la primera de les trameses que formen la cessió de documents i arxius del bibliotecari.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha volgut expressar "l'agraïment per la gran generositat que hi ha al darrere d'aquest acte per fer que aquest llegat estigui a l'abast de tants estudiosos. Avui agraïm la vostra generositat i reconeixem la professionalitat de la Biblioteca de Catalunya".
 
El llegat Jordi Rubió i Balaguer (1887-1982) constitueix un testimoni valuós i de primera mà de la història de la llengua, la literatura, la cultura i la societat catalanes, des de finals del s. XIX i  primer terç del s. XX. Qui va ser el primer director de la Biblioteca de Catalunya va custodiar i enriquir la biblioteca familiar iniciada pel seu avi Joaquim Rubió i Ors (1818-1899) poeta, historiador i dramaturg, i continuada pel seu pare, Antoni Rubió i Lluch (1856-1937), professor, historiador i home de lletres, i ell mateix; així com els arxius personals i professionals de cadascun d’ells.
 
Jordi Rubió i Balaguer, l’any 1977 va deixar establert per testament:
"... És la meva voluntat que respecte als llibres de les meves biblioteques de Barcelona i del carrer de Pau Pinyol, 65 de Sant Boi de Llobregat, així com el meu Arxiu i tots els manuscrits, els meus fills en tinguin el dret d'ús, però no en puguin disposar lliurement, car a la mort del darrer dels meus fills, tot haurà d’entregar-se a la Biblioteca de Catalunya. ..."
 
Els seus fills valoren la pertinència de procedir a lliurar a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura el llegat, abans del previst en el testament, amb l’objectiu de garantir-ne la preservació en les millors condicions possibles, facilitar-ne l’accés als investigadors i promoure’n la difusió.
 
El llegat està format per:
 
La Biblioteca: aproximadament 20.000 volums, molts d’ells amb anotacions manuscrites o fulls de comentaris manuscrits a mode de “farciment”.
 
L’ Arxiu: quatre blocs dels quals tres corresponen a la documentació professional i personal de Rubió i Ors, Rubió i Lluch i Rubió i Balaguer, i el quart és un Diccionari d’escriptors catalans.
 
El lliurament es farà en diversos anys per petició expressa dels donants, d’acord amb la següent planificació:
·         Any 2014: aproximadament 5000 volums i l’arxiu literari de Jordi Rubió i Balaguer (inclòs el Diccionari descriptors catalans).
·         Any 2015: aproximadament 5000 volums i l’arxiu de Joaquim Rubió i Ors.
·         Any 2016: aproximadament 5000 volums i l’arxiu d’Antoni Rubió i Lluch.
·         Any 2017: aproximadament 5000 volums i la documentació restant de l’arxiu de Jordi Rubió i Balaguer.
 
La Biblioteca de Catalunya, a més de procedir a la catalogació de la biblioteca i els arxius del llegat, preveu crear un portal web en honor a la figura de Jordi Rubió i Balaguer abans del darrer lliurament del fons.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia