Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d'EMERGÈNCIA 1 el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel temporal de vent que afecta Catalunya.
 
De els incidències d'avui cal destacar la mort de dues persones, un home i una dona, que han quedat colgats sota un mur d'una indústria a Terrassa que s'ha ensorrat parcialment degut al fort vent.
 
El maquinista d'un tren de la línia R3 de Rodalies ha quedat ferit greu quan el tren ha topat amb un arbre que ha caigut a les vies al Figaró.
 
Afectacions de llum: hores d'ara (17.45) queden sense llum 34.800 abonats. 21.000 d'ells a la zona dels dos vallesos i Maresme, 4.000 a la zona de Bages, Anoia i Berguedà, i 9.800 a les comarques de Girona, concentrats especialment a la comarca del Gironès.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès 1.938 trucades relacionades amb el vent des de la matinada i fins a les 17.00 hores. Gairebé el 55% de les trucades al 112 (1.062) s’han fet des del Vallès Occidental, 294 trucades s’han fet des del Barcelonès i 234 trucades s’han fet des del Vallès Oriental. Gairebé la meitat (863) han estat per arbres o branques caiguts i per cobertes o sostres que estaven mal ancorats i podien caure.  
 
 
Els Bombers de la Generalitat han atès un total de 1.547 serveis relacionats amb el temporal de vent fins a les 17.00h. Per Regions d’Emergències, s’han atès: Metropolitana Nord (1166), Metropolitana Sud (158), Girona (157), Centre (47), Lleida (16), Tarragona (2) i Terres de l’Ebre (1).
 
D’altra banda, des de les 08:00 hores fins a les 16:30 hores Bombers de Barcelona ha realitzat un total de 75 sortides per incidències relacionades amb el vent a la ciutat, la majoria per caiguda i afectacions d’arbrat, per tendals i per problemes a les cobertes.
  
Les més destacades han estat a la Fira de Santa Llúcia de l'Av.Catedral on el vent ha fet caure tres de les parades de la fira, causant 2 ferits lleus que han estat traslladats a centres hospitalaris pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els Bombers. El Districte de Ciutat Vella i l’Organització d’Associació de Venedors de Fira de Santa Llúcia, seguint les recomanacions de Bombers han decidit tancar la Fira de Santa Llúcia de manera temporal.

Per altra banda, i seguint les directrius que marca l’activació del Pla PROCICAT en la seva fase d’emergència 1, mitjançant les quals es recomana l’anul·lació de totes les activitats a l’aire lliure a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Protecció Civil de Barcelona ha donat l’ordre de tancar preventivament tots els parcs públics de la ciutat per evitar incidències amb el vent. Així mateix, també s’ha posat en contacte amb el Consorci d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació per recordar les recomanacions d’anul·lar totes les activitats als patis d’escola que estiguin a l’aire lliure i ha fet el mateix amb els centres esportius públics de la ciutat que tenen instal·lacions a l’exterior.

Finalment, degut al fort vent de la ciutat l’Ajuntament de Barcelona també ha aturat les següents fonts públiques ornamentals: Font de Pg.de Gràcia amb Gran Via; Fonts Bessones; Font de Diana; Font dels Voluntaris; i Fonts de Sydney
 
Barcelona ha activat el seu pla municipal d’emergències per ventades primer en Alerta, després en Emergència i ara ja han rebaixat de nou a alerta.
 
Altres municipis que han activat els seus plans municipals en alerta: Cerdanyola del Vallès, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de la Mogoda, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Polinyà, Viladecavalls, La Garriga, Santa Maria de Palautordera, Castellbell i el Vilar, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sentmenat, Les Franqueses del Vallès, Castelldefels, Cardedeu, Vilafant, Cardona, Castellbisbal (prealerta), Barberà del Vallès, Tremp.
 
Municipis que han activat el seu pla municipal en Emergència: Bigues i Riells , Castellar del Vallès, Abrera, Terrassa, Sabadell, Lliçà d’Amunt, Vacarisses, Sant Quirze del Vallès, Tordera, Sant Celoni
 
TMB ha posat en prealerta el seu pla d’autoprotecció.
 
Diverses associacions de voluntaris de Protecció Civil s’han activat avui: Palafolls, Valls, La Garriga, Vilanova del Vallès, El Masnou, Santa Perpètua, La Llagosta, Sant Cugat del Vallès, Vacarisses
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a causa del vent fort, cal extremar la prudència a l’hora de circular per l’autovia A-2 entre Cervera i Sant Feliu de Llobregat en ambdós sentits i està tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà. També tallada per caiguda d'arbres la BV-1243 a Caldes de Montbui. A més, per la caiguda d’arbres a la calçada se circula a través de pas alternatiu a la C-250 a Quart, hi ha un carril de la circulació tallat a la B-224 a Sant Esteve Sesrovires i afectació viària a la GI-550 a Riudarenes.
 
A més, aquesta tarda també ha estat restringida la C-17 a l’Ametlla del Vallès i la C-58 a Vacarisses, s’ha circulat a través de pas alternatiu a la C-59 a Caldes de Montbui i a la C-243C a Ullastrell, i hi ha hagut un carril de la circulació tallat a la C-58 a Sant Quirze del Vallès en sentit nord.
 
Es demana als conductors que extremin al màxim la prudència en la conducció amb ratxes fortes de vent i que segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:
 
•        Cal reduir la velocitat per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions
•        És important subjectar el volant amb fermesa
•        Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles
•        Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir de la via o bolcar
•        Extremeu  precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via
 
D’altra banda com a conseqüència de la neu en aquests moments està tallat l’accés al Bonaigua per la C-28 i  la BV-4031 entre Castellar de n’Hug i la Molina. A més, és obligatori circular amb cadenes o equipaments especials per accedir al Pla de Beret per la C-142b, per la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal, la C-147 a Esterri d’Àneu, la C-28 a Alt Àneu i Naut Aran i també per la L-500 a Pont de Suert, la L-501 a Vall de Boí, la L-504 a Lladorre i per la L-510 a Alins.
 
 
El Departament d’Ensenyament ha informat de les següents afectacions a escoles i incidents a causa del vent:
VALLÈS OCCIDENTAL:
-          Institut Joan Oliver (Sabadell): sortida esglaonada
-          Institut Ramon Casas i Carbó (Sabadell): sortida esglaonada
-          Escola Joan Maragall (Sabadell): els alumnes que al migdia van a dinar a casa ja no tornen, la resta es manté al centre.
-          Escola Roureda (Sabadell): els alumnes que al migdia van a dinar a casa ja no tornen, la resta es manté al centre.
-          Escola President Salvans (Terrassa): els alumnes que al migdia van a dinar a casa ja no tornen, la resta es manté al centre.
-          Les tres escoles de Polinyà: els alumnes que al migdia van a dinar a casa ja no tornen, la resta es manté al centre.
Segons ha informat RENFE, avui ha quedat interromput el servei de la línia R3 entre La Garriga i Vic i al tram Sabadell Sud – Manresa de la línia R4 per la caiguda d’arbres a la via a causa dels forts vents. Es fa transport alternatiu.
 
El  tren Hospitalet (11.54) – Vic ha descarrilat entre Les Franqueses i Centelles (2km al sud al sud de Figaró) després d’atropellar un arbre. El maquinista ha resultat ferit ha estat atès pel SEM i  ha estat traslladat a l’Hospital de Granollers.
 
Des de les 16.00 hores el servei a l’R3 es presta de la següent manera:
  • L’Hospitalet – La Garriga: Servei en tren
  • La Garriga – Vic: Servei alternatiu per carretera
  • Vic-Puigcerdà: Servei en tren
 
A més, per la caiguda d'arbres a la via es troba interrompuda la circulació ferroviària entre Sabadell Sud i  Manresa. Renfe ha establert un servei alternatiu per carretera entre aquestes estacions. Tot i aixó es recomana utilitzar els serveis de FGC que enllacen Manresa, Terrassa i Sabadell amb Barcelona  
 
A causa de les condicions meteorològiques adverses també s’estan produint retards puntuals als trens de les línies R2 nord, R11 i R8.
 
Ferrocarrils de la Generalitat funciona amb total normalitat.
 
Pel que fa a la mobilitat, el SCT demana als conductors que extremin al màxim la prudència en la conducció amb ratxes fortes de vent i que segueixin aquests consells viaris per evitar accidents:
 
•        Cal reduir la velocitat per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions
•        És important subjectar el volant amb fermesa
•        Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles
•        Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir de la via o bolcar
•        Extremeu  precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via
 
D’altra banda, El SCT informa que a conseqüència de la neu en aquests moments està tallat l’accés al Bonaigua per la C-28 i  la BV-4031 entre Castellar de n’Hug i la Molina. A més, és obligatori circular amb cadenes o equipaments especials pel túnel de Vielha (N-230), per accedir al Pla de Beret per la C-142b, per la BV-4024 entre Guardiola de Berguedà i Coll de Pal, la C-147 a Esteri d’Àneu, la C-28 a Alt Àneu i Naut Aran i també per la L-500 a Pont de Suert,     la L-501 a Vall de Boí, la L-504 a Lladorre i per la L-510 a Alins.
 
 
El Departament d’Ensenyament també ha informat de les següents rutes escolars afectades per neu i gel:
LLEIDA (NEU)
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ens ha comunicat la següent afectació en lesrutes de transport escolar com a conseqüència de la neu i del gel.
RUTES ANUL.LADES: 2
Aulàs a Escola Espluga de Serra: 15 alumnes d'educació infantil i  primària
Torre de Tamúrcia enllaç a Pont de Suert : 7 alumnes ( 1 de primària, 4 de secundaria i 2 Postobligatori)