• El conseller de la Presidència ha remarcat “el salt qualitatiu” que s’ha fet aquests últims dos anys, quan “s’han començat a dissenyar i a fer les característiques d’un Estat català"
 
  • “Hi ha motius per tenir confiança en nosaltres mateixos i l’acabament depèn de nosaltres, de combinar bé les decisions i que sumin”
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat avui que la creació de l’Estat català “no és només una qüestió d’urgència, sinó que, a més, és una qüestió de supervivència col·lectiva del país”. Homs ha presentat el llibre recull del cicle de conferències Eines d’Estat, que organitza l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a Lleida.
 
Durant la seva intervenció, el titular de la Presidència ha subratllat la rellevància de fer l’exercici de presentar i fer balanç dels condicionants necessaris perquè el poble català sàpiga “com han d’anar les coses”, per tenir la capacitat “ de veure on som, què s’ha fet i què s’ha deixat de fer” i també “posar-ho com a testimoni de bona pràctica”.
 
En primer lloc, Homs ha remarcat que les institucions “contribueixin a un debat tant transcendental per al conjunt del país”.
 
En segon lloc, ha fet balanç del que ha passat a Catalunya durant els últims dos anys, així com de la importància del debat sobre la viabilitat d’esdevenir un Estat. En aquest sentit, Homs ha insistit que “cal tenir un Estat que ens sigui propi i lligui amb el batec de la nostra societat” i “obtenir els recursos per cobrir les necessitats de les polítiques públiques que ens toca gestionar i que aspirem a gestionar”.
 
En tercer lloc, el portaveu del Govern ha remarcat “el salt qualitatiu” que s’ha fet aquests dos últims anys en l’exercici de pensar quines característiques hauria de tenir el futur Estat català, que “s’ha començat a dissenyar i s’ha començat a fer, on hi ha recorregut per poder fer i actuar”. En aquest sentit, ha afegit que “dos exemples realment nous són la Hisenda pròpia i la Llei d’acció exterior”, aprovada recentment al Parlament de Catalunya.
 
Finalment, el conseller de la Presidència ha desmuntat la teoria que “Madrid sempre diu que no ens posarem d’acord” i ha precisat que “tenim la nostra manera de fer-ho i ens acabarem posant d’acord”. “Hi ha motius per tenir confiança en nosaltres mateixos i l’acabament depèn de nosaltres, de combinar bé les decisions i que sumin”, ha reblat.