La Jornada ha tractat els riscos i beneficis del consum dels productes de la pesca, especialment del peix de la costa catalana, així com els productes de proximitat i la traçabilitat
Per novè any consecutiu, aquest matí s’ha celebrat la Jornada de Seguretat Alimentària i Administració Local, organitzada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i la Diputació de Barcelona, per abordar aspectes relacionats amb la seguretat alimentària en el marc de les responsabilitats de l’administració local: el control del comerç minorista, la restauració i la producció d’àmbit local.
 
En aquesta edició, que ha comptat amb l’assistència d’unes 200 persones, l’objectiu ha estat compartir coneixements i experiències sobre riscos i beneficis del consum de productes de la pesca i sobre les condicions i normes sanitàries que són d’aplicació en la seva comercialització, amb una referència especial a la venda de proximitat.
 
L’acte ha estat inaugurat pel coordinador en matèria de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Salvador Gausa, i pel director de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), Alfons Vilarrasa.
 
Durant la seva intervenció, el director de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha destacat, d’una banda, la importància del consum de peix, en especial el peix de la costa catalana per tractar-se d’un producte fresc i amb un impacte més baix en la petjada del carboni i, d’altra banda, la importància dels controls al llarg de tota la cadena alimentària, amb especial atenció a la traçabilitat.
 
Per la seva part, el coordinador en matèria de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació ha fet èmfasi en la implicació dels ajuntaments en tot aquest procés, ja que una de les seves competències obligatòries és garantir la seguretat alimentària i minimitzar els riscos per a la salut de les persones que pugui comportar, en aquest cas, la comercialització dels productes de la pesca. En aquest objectiu la Diputació de Barcelona els dóna suport econòmic i tècnic.
 
Tant l’un com l’altre han destacat la importància d’aquestes jornades per afavorir un intercanvi d’experiències i opinions entre tots els agents que intervenen en la seguretat alimentària i per ser un exemple de col·laboració entre diferents administracions i entitats.
 
En la Jornada d’enguany han participat el sector de la pesca, l’administració local i autonòmica i experts tant de la Universitat com de l’empresa privada, que han donat una visió general sobre els riscos i beneficis del consum dels productes de la pesca i sobre les condicions i normes sanitàries que són d’aplicació en la seva comercialització, destacant la venda de proximitat, l’etiquetatge i la traçabilitat d’aquests productes.
 
Més informació: