- Aquest simulacre ha estat una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat, ja que era el primer simulacre de despatx d’un PAM municipal
- El municipi ha hagut de gestionar, entre altres, la neteja de carrers, com fer viable la sortida dels nens de les escoles; i gestionar un espai, mantes i menjar per 54 persones
Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat avui amb èxit un simulacre de despatx d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per fer front a les incidències provocades per una nevada a l’Alt Penedès, amb afectacions directes sobre el municipi de Sant Quintí de Mediona.
Un simulacre de despatx es caracteritza perquè no mobilitza mitjans, és a dir, no es realitzen maniobres pròpies dels serveis d’emergències. El seu objectiu principal és la pràctica en la presa de decisions. Depenent com es realitzi, pot arribar a simular una situació semblant a la real en quant a pressió, deguda als problemes que es van plantejant i al temps de què es disposa per solucionar-ho.
Els simulacres de despatx van dirigits, en la majoria dels casos, als responsables dels operatius i a les autoritats que gestionen i dirigeixen els plans d’emergència.
El simulacre d’avui ha estat una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat i ha permès posar a prova l’activació del PAM; la Constitució del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal); la presa de decisions respecte la direcció de l’emergència per part dels components del Cecopal i el/la Director/a del pla; els avisos interns i externs contemplats en el pla, i finalment els protocols d’actuació dels grups i la coordinació entre ells.
A Sant Quintí de Mediona, Alt Penedès, s’ha simulat una nevada que ha tingut incidències i afectacions directes sobre el municipi, la majoria de les quals han hagut de ser resoltes pel Comitè d’Emergències Municipal definit en el PAM.
Al simulacre hi han participat totes les persones de l’Ajuntament que estarien implicades en la resolució d’una emergència real a nivell municipal. La reunió ha estat presidida per l’Alcalde del municipi, Ramon Creixell, i hi han participat el regidor de seguretat ciutadana, l’agutzil, els membres de la brigada municipal i de l’ADF del municipi, entre altres regidors i tècnics de l’Ajuntament.
La nevada al municipi ja estava prevista, ja que Protecció Civil havia emès el dia anterior una Alerta del pla NEUCAT. El municipi ha decidit activar el PAM de nevades en fase d’emergència degut a la gran quantitat d’incidències que, en poc temps, ha provocat la nevada.
A banda de les accions de neteja de carrers i carreteres, s’ha hagut de gestionar com fer la sortida dels nens de les escoles; i l’escenari més important ha estat gestionar l’acollida de 54 persones (gent gran) que anaven en autocar i no han pogut continuar la marxa. Se’ls hi ha hagut de buscar un lloc on passar la nit (casal d’avis), així com també menjar i mantes.
La desactivació del PAM s'ha pogut fer un cop el gruix de les incidències ha estat resolt. Un cop acabat el simulacre s’ha fet una reunió de valoració entre tots els implicats en la gestió de l’emergència al municipi i Protecció Civil de la Generalitat.
El passat 26 de novembre, Protecció Civil va fer una reunió al municipi per explicar-los en què consistiria el simulacre i com s’hauria de dur a terme. A la reunió de presentació hi va assistir l’alcalde de Sant Quintí de Mediona, Ramon Creixell, i tots els regidors de l’Ajuntament. Per part de la DGPC, el Subdirector General de Programes en Protecció Civil, Jaume Guamis, va presentar la sessió, acompanyat de la cap del Servei d’Implantació i de la cap dels Serveis territorials de Protecció Civil a Barcelona i tècnics del Servei d’Implantació.
A la reunió també es va fer un repàs del PAM Neucat de Sant Quintí de Mediona i del pla NEUCAT de la Generalitat de Catalunya. El PAM Neucat de Sant Quintí de Mediona es va homologar a la Comissió de Protecció civil el 26 d’abril de 2012.