Territori

Marta Subirà: "La Xarxa Natura 2000 és la base d'un nou enfocament del desenvolupament, centrat en l'economia verda"

query_builder   10 desembre 2014 20:19

event_note Nota de premsa

Marta Subirà: "La Xarxa Natura 2000 és la base d'un nou enfocament del desenvolupament, centrat en l'economia verda"

 

  • Barcelona és, entre avui i demà,  l’epicentre dels debats europeus sobre la implementació de Natura 2000 amb la celebració de la conferència anual de la European Learning Network for Regions and Biodiversity
 
  • Aquesta xarxa europea d’espais naturals té com a objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals amb l'activitat humana
La directora, en l'acte d'obertura
 
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, s’ha mostrat convençuda avui que “el creixement de la xarxa Natura 2000 ha impulsat molt positivament el creixement qualitatiu i quantitatiu del Sistema d’Espais Naturals Protegits, que avui entenem com un actiu importantíssim per al desenvolupament social i econòmic del territori, la base on descansa un nou enfocament de desenvolupament, centrat en l’economia verda”. Subirà ho ha dit durant l’acte d’inauguració de la tercera conferència anual de la European Learning Network for Regions and Biodiversity, que se celebra entre avui i demà a Barcelona. Aquesta xarxa, que agrupa diferents autoritats locals i regionals, té l’objectiu d’afavorir la implementació de les polítiques sobre biodiversitat arreu del continent.
 
La conferència, organitzada per entitats com el Centre Europeu per a la Conservació de la Natura, el Centre Mediterrani EUCC, i Eurosite, en el marc del projecte Regions & Biodiversity de la Unió Europea, ha estat una oportunitat d’explicar el treball de Catalunya en la conservació d’espais naturals en la xarxa natura 2000. Més enllà d’exposar l’evolució de l'aplicació de les directives europees en matèria de conservació d'espais naturals, la directora ha destacat que, recentment, ha conclòs tot el procés de constitució de la xarxa a casa nostra amb l’aprovació dels instruments de gestió de les Zones d’Especial Conservació (ZEC). L’aportació catalana en aquests nous instruments s’ha fet, ha dit, “adoptant una perspectiva regional, per garantir el manteniment global dels béns i serveis que ens ofereixen els ecosistemes”.
 
Les autoritats locals i regionals juguen un paper clau en la implementació de la Xarxa Natura 2000, perquè estan situades estratègicament entre els nivells de formulació de polítiques internacionals i estatals i el nivell d'implantació local i regional. Sovint tenen un paper crucial en la coordinació de la planificació, la gestió integrada i les iniciatives específiques de gestió local, en estreta cooperació amb altres parts interessades i els ciutadans en general. Malgrat les diferències regionals, molts dels reptes en l’aplicació de la xarxa poden tenir solucions similars. Per tant, hi ha un ampli marge per a la cooperació regional i l'intercanvi de coneixements. Nombrosos projectes interregionals, molts d'ells finançats a través de fons de la UE, com el LIFE, INTERREG, IPA, ENPI, o LEADER s'han desenvolupat amb èxit a tot Europa.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 63

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia