• El director d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha presentat avui els efectius del Departament per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i nevades d’aquest 2014-2015
  • En la temporada passada, les màquines van recórrer prop de 440.000 quilòmetres durant un període de 150 dies per desenvolupar tant operacions preventives com de neteja de neu
Imatge
El director d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha presentat avui al Centre de Control de Carreteres de Vic els efectius de què disposa el Departament de Territori i Sostenibilitat per la temporada de vialitat hivernal 2014-2015. En total, el Departament té disponibles 126 màquines llevaneus i 96 punts d’emmagatzematge de sal –amb una capacitat total d’unes 11.000 tones– per a facilitar la mobilitat a les carreteres durant l’època de fred i de nevades.
 
Aquests mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, per mitjà de 33 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori. La xarxa viària de titularitat de la Generalitat suma 6.173 quilòmetres, el 50% del total de quilòmetres de carreteres que hi ha a Catalunya.
 
Territori i Sostenibilitat activa cada any, entre mitjan novembre i mitjan abril, el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com de minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin ser afectades.
 
Aquest programa consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, els equips de vialitat hivernal van invertir en aquestes tasques més de 16.600 hores, amb un total de 439.500 quilòmetres recorreguts.
 
En un dia, les màquines llevaneus poden recórrer en total fins a 4.000 quilòmetres per a dur a terme les operacions que corresponguin. El nombre d’incidències és força variable d’un any a un altre, atès que depèn de les condicions meteorològiques; de mitjana, es produeixen a Catalunya cada temporada unes 120 incidències per gel a les calçades, 200 per neu, i 4 per allaus.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat activa el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal uns 150 dies l’any i participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus) que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.
 

4  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 503

Imatge 1

Imatge 1
JPG | 1300

Imatge 2

Imatge 2
JPG | 469

Presentació del pla de vialitat hivernal

Presentació del pla de vialitat hivernal
PDF | 2259