- El 97% dels productes de Cemex operats després del dragatge al port d’Alcanar es destinen a l’exportació, un any en què fins avui ja s’han assolit 1.150.000 tones de mercaderia
- Els acords publicoprivats impulsats per la Generalitat com el de Cemex afavoreixen la continuïtat productiva de les empreses, faciliten l’ocupació i ajuden a la dinamització econòmica del territori
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat del president de Cemex España Operaciones, Jaime Ruíz de Haro, entre d’altres autoritats, ha visitat avui la fàbrica de Cemex a Alcanar i el port. Aquesta visita referma el compromís de la Generalitat amb la planta de Cemex per consolidar la producció de la cimentera i l’activitat del port industrial d’Alcanar, així com per impulsar el creixement econòmic i social a les Terres de l’Ebre.
El 97% dels productes es destinen a l’exportació
La col·laboració publicoprivada ha estat cabdal per donar continuïtat a la producció de la fàbrica de Cemex a Alcanar i impulsar l’activitat del port. Després del dragatge del canal d’entrada, la cimentera i el port d’Alcanar són més competitius. Actualment, el 97% dels productes de l’empresa que es canalitzen a través d’aquest enclavament s’exporten a diferents continents, principalment a països com Regne Unit, Algèria, Líbia, Brasil, Malta, Benín, Itàlia i Nigèria.
Així mateix, el port d’Alcanar ja ha mogut fins avui 1.150.000 tones de mercaderia, principalment clínquer i ciment. Un volum que es preveu incrementar d’aquí a finals d’any i superar així la xifra inicial de l’acord que suposa assolir 1.120.000 tones, malgrat que el dragatge ha estat efectiu a partir del segon semestre.
Amb una inversió pública de 3 MEUR, el dragatge del canal d’entrada del port d’Alcanar executat abans de l’estiu ha permès recuperar un calat de 12 metres de profunditat, unes condicions tècniques que han facilitat l’entrada de vaixells amb major capacitat de càrrega de productes de la cimentera. Abans del dragatge la càrrega màxima era de 25.000 tones per vaixell i, ara, es poden arribar a carregar fins a 50.000 tones de mercaderia per vaixell, doblant la capacitat de càrrega.
L’acord
La col·laboració publicoprivada és un factor clau per impulsar grans projectes en els ports del litoral català i ajudar al creixement socioeconòmic del territori. En aquest context, el mes de gener passat Ports de la Generalitat i Cemex van signar un acord de col·laboració publicoprivat per incrementar l’activitat de la planta de Cemex i del port d’Alcanar. Els principals punts de l’acord són els següents:
· La concessió administrativa de Cemex finalitzava el 2018 i mitjançant l’acord es prorroga cinc anys més, fins al 2023.
· La cimentera es compromet a mantenir l’operativa industrial de la fàbrica i de les instal·lacions portuàries, amb un tràfic mínim d’1.120.000 tones de mercaderia anuals.
· L’empresa pública Ports de la Generalitat ha finalitzat aquest estiu el dragatge del canal d’entrada del port d’Alcanar.
· L’obertura de nous escenaris de futur en què Ports de la Generalitat pot utilitzar el Moll número 2 per operar vaixells de mercaderies amb destinació o sortida del territori. Aquest moll té 320 metres de longitud, 11 metres de calat i 15.000 metres quadrats de superfície.
Cemex
L’any 1968 va començar a funcionar la planta Cemex d’Alcanar. Actualment, la planta ocupa 100 treballadors directes i 250 indirectes. Així mateix, en el conjunt de l’Estat la cimentera té un miler de treballadors.
La factoria de Cemex a Alcanar ha estat la primera fàbrica de ciment de l’Estat en aconseguir la certificació EMAS per la seva avaluació, documentació i millora en el desenvolupament mediambiental de l’empresa.
El port
El port industrial d’Alcanar disposa de dues dàrsenes i tres molls comercials: Moll número 1, Moll número 2, i Moll número 3. Aquesta instal·lació, que forma part dels ports de l’àmbit de Ports de la Generalitat, està atorgada en concessió administrativa a l’empresa Cemex, que l’explota per al tràfic de les mercaderies produïdes a la cimentera d’Alcanar.
3