Avui ha tingut lloc una sessió formativa a Salou de capacitació per a la neteja del litoral contaminat per hidrocarburs i intervenció sobre la fauna afectada i que s’emmarca en el projecte europeu POSOW (Preparedness for Oil-polluted Shoreline cleanup and Oiled Wildlife Interventions) (www.posow.org). A la sessió han assistit una vintena entre tècnics i voluntaris de protecció civil de les demarcacions de Tarragona i Terres de l’Ebre, així com tècnics de Salvamento Marítimo i del Ministeri de Mediambient. La sessió l'ha inaugurat el subdirector general de Programes en Protecció Civil de la Generalitat, Jaume Guamis.
 
Aquesta formació servirà per estar preparats davant l’actuació en cas de contaminació marina en el Pla d’Actuació Municipal en el marc del Pla CAMCAT de Contaminació Accidental d’Aigües Marines de Catalunya.
 
Es tracta de la tercera fase del programa, destinada a formar personal municipal, principalment a tècnics i també als voluntaris de les associacions de protecció civil que s’activarien en cas d’accident per contaminació d’aigües marines. A la sessió d’avui també hi han assistit tècnics de Salvamento Marítimo, del Ministeri de Mediambient (MAGRAMA) i de l’empresa TRAGSA.
 
Als assistents se’ls ha explicat, entre d’altres temes: quin va ser l’objectiu del projecte POSOW, el pla CAMCAT, el litoral contaminat, rols i tasques dels voluntaris, organització del centre de treball, principis generals de neteja i actuació bàsica amb fauna contaminada.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat més sessions de formació a personal tècnic dels 70 municipis costaners de Catalunya i a les seves associacions de protecció civil. En aquest sentit, al mes de maig, una seixantena de tècnics i voluntaris van assistir a la sessió pràctica que va tenir lloc a la platja de Torredembarra i que va comptar amb la col·laboració de membres del projecte.
 
El projecte POSOW va ser coordinat pel Centre regional d’emergències per contaminació marina del Mar Mediterrani (REMPEC). Va tenir una durada dos anys co-finançat per la Comissió Europea sota l’Instrument de Finançament de Protecció Civil i executat per REMPEC i els seus socis, el CEDRE, l'Institut per a la Protecció Ambiental i de Recerca (Ispra), la Fundació Sea Alarm, i la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CPMR).
 

1  

Imatges

Curs POSOW a Salou

Curs POSOW a Salou 376