TES
  • Una metodologia innovadora pensada per poder-la exportar a d’altres països
  • Catalunya aprova en l'adaptació al canvi climàtic, però cal continuar treballant
 
 
L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, de la Direcció General de Polítiques Ambientals, acaba de publicar un treball pioner i innovador, Indicadors d'adaptació als impactes del canvi climàtic, coincidint amb la celebració de la COP20, que s'està celebrant a Lima (Perú). Aquests indicadors permeten avaluar i quantificar el grau d'adaptació als impactes de la variació global del clima de la Terra. La metodologia emprada és extrapolable i aplicable a qualsevol altre país del món.
 
El treball inicia amb la selecció de 83 indicadors que, a mida que avança en la metodologia, resulta en la identificació i caracterització de 29 indicadors agrupats en les següents àrees: la gestió de l'aigua, l'agricultura i la ramaderia, la gestió forestal, la salut, el sector energètic, la indústria, els serveis i el comerç, el turisme, l’urbanisme i l’habitatge, la mobilitat i les infraestructures de transport, la recerca, el desenvolupament i la innovació.
 
El posterior tractament estadístic d’aquests 29 indicadors, amb el suport de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), ha permès obtenir un Indicador global d'adaptació que quantifica la capacitat adaptativa de Catalunya als impactes del canvi climàtic al llarg dels anys. Aquest indicador global ve determinat per dos factors: l'ús dels recursos i la qualitat ambiental. Dit d’una altra manera, el nivell d’adaptació als impactes del canvi climàtic depèn de l’ús que es fa dels recursos (bàsicament, aigua i energia) i de la qualitat ambiental (bàsicament, de l’aire que respirem).
 
 
Una descripció detallada per exportar la metodologia al món
 
El treball aporta una descripció detallada de tots els indicadors analitzats. També descriu com s'ha arribat a un únic indicador global. Aquest detall permet que la metodologia pugui ser emprada en tots aquells països que disposin de les dades necessàries.
 
 
Catalunya aprova en l'adaptació al canvi climàtic, però cal continuar treballant
 
L’indicador global d’adaptació permet quantificar l’evolució de la capacitat adaptativa en el decurs del temps. Així, comparant els anys 2005 i 2011, el valor absolut de l’indicador (entre 0 i 10) ha estat lleugerament decreixent. Catalunya està fent feina, però cal continuar treballant per assolir uns nivells òptims d’adaptació, és a dir, perquè el nostre territori, els nostres sistemes naturals i la nostra societat esdevinguin, progressivament, menys vulnerables als impactes del canvi climàtic.
 
 
Una oportunitat per desenvolupar millores en les activitats econòmiques del país
 
Amb la quantificació del grau d’adaptació, Catalunya disposa d’una eina que detalla cap a on cal adreçar els esforços en la implementació d'una economia verda, circular, baixa en carboni i que s'adapti a les noves condicions, fruit dels impactes del canvi climàtic. El treball obre un ventall d’oportunitats econòmiques i socials en el desenvolupament, per exemple, de l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, la implantació d’energies renovables, la mobilitat intel·ligent, la gestió forestal, o la salut.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 99