Reial Monestir de Santes Creus
  • La Ruta del Cister celebra 25 anys de funcionament amb una trajectòria molt positiva pel desenvolupament turístic i econòmic del territori
 
  • Els monestirs reials de la Ruta del Cister han rebut prop de 7.000.000 visitants durant els 25 anys de funcionament de la Ruta
 
 
Aquesta tarda ha tingut lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet l’acte de commemoració dels 25 anys de la creació de La Ruta del Cister. Nascuda per iniciativa dels Consells Comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, es va crear l’any 1989 amb la voluntat de desenvolupar turística i econòmicament les tres comarques.
 
El conseller Mascarell ha reafirmat que  "des del Departament de Cultura estem reforçant el nostre compromís en el paper del patrimoni. Les nostres generacions estem descobrint la importància que té per nosaltres. Si aquest patrimoni cultural el sumem al patrimoni natural, el paisatge, i al patrimoni viu de les persones, té una potencialitat i una força extraordinàries. El patrimoni de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i de l'Urgell té la sort de tenir unes comunitats civil i religiosa que hi juguen amb convicció. És compromís nostre fer que el conjunt de l'administració assumeixi el patrimoni com un dels principals actius que té el nostre país: un gran paisatge, un magnífic patrimoni i una extraordinària comunitat humana".
 
Ara, 25 anys després, el Govern de la Generalitat de Catalunya, en estreta col·laboració amb els Consells Comarcals i els agents públics i privats del territori, dóna un nou impuls a la Ruta del Cister a través dels Monestirs Reials de Catalunya com a producte cultural i turístic d’alta qualitat, amb l’objectiu d’incrementar l’ús i el coneixement dels conjunts patrimonials. Per fer-ho, s’actuarà en cada un dels tres monestirs cistercencs en base a tres línies de treball: la millora dels espais d’acollida i dels recursos interpretatius dels monestirs; la dinamització dels espais a través d’una programació cultural i educativa singular complementària, i l’’impuls de la Ruta com a producte turístic i cultural. En aquest darrer sentit, es crearan nous productes i paquets turístics vinculats amb el turisme d’interior i de muntanya, que serà durant el 2015 l’eix central de la promoció turística de la marca Catalunya, i es reactivarà l’entrada conjunta als tres monestirs reials. 
 
Des de l’establiment de la marca La Ruta del Cister, els Consells Comarcals de les tres comarques implicades i la Generalitat de Catalunya han realitzat moltes actuacions en benefici de l’activitat turística del territori que han tingut i segueixen tenint un fort impacte en el conjunt de les tres comarques. Mostra d’això són les 6.772.040 persones que han visitat els monestirs cistercencs al llarg d’aquests 25 anys; les 54.536 persones que han transitat pel sender de gran recorregut GR175 des del 2008, i el notable increment d’establiments turístics a les tres comarques des de la creació de la Ruta.
 
Darrere de tot aquest valor que suposa la marca La Ruta del Cister, i de totes les tasques realitzades per fomentar el seu coneixement i posicionament a nivell turístic, hi ha una gestió intercomarcal exemplar duta a terme per part dels Consells de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. Aquesta bona coordinació s’ha traduït en l’execució de tot un seguit de projectes de gran pes turístic que han fomentat que La Ruta sigui el que és a dia d’avui, l’expressió d’un territori.
 
 
A l’acte de commemoració hi han assistit el Rvdm. P. Josep Alegre, abat del monestir de Poblet; la Rvdma. M. Anna M. Camprubí, abadessa del monestir de Vallbona; l’Il·lm. Sr. Joan Güell, alcalde de Vimbodí i Poblet; l’Il·lm. Sr. Joan Josep Raventós, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp; l’Il·lm. Sr. Josep Amill, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; l’Il·lma. Sra. Rosa M. Mora, presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell; l’Il·lm. Sr. Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; el Sr. Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i la Sra. Marian Muró, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
 
 
 

 

Els Monestirs Reials de Catalunya. L’eix vertebrador de la Ruta del Cister
 
Els Monestirs Reials de Catalunya són un triangle patrimonial únic, excepcional i viu  que constitueixen l’eix vertebrador de la Ruta del Cister. Establertes a la Catalunya Nova durant la segona meitat del segle XII, la vitalitat d’aquestes tres abadies catalanes —Santes Creus, Poblet i Vallbona— es fa patent en les grans edificacions que es conserven i que es troben entre les més importants del Cister europeu. Totes tres monestirs allotgen els sepulcres dels reis de la Corona d’Aragó.
 
Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà)
Santa Maria de Poblet constitueix un impressionant recinte arquitectònic que es pot comptar entre els cenobis més importants d’Europa, essent el conjunt monàstic habitat més gran del continent. Va se declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1991. A més del seu important patrimoni cultural i arquitectònic, Poblet compta amb una comunitat religiosa regular que li configura el seu valor fonamental.
 
Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, l’Urgell)
L’abadia cistercenca de Santa Maria de Vallbona és la més important de la branca femenina de l’orde del Cister a Catalunya i la més antiga amb de Catalunya amb més de 850 anys d’història i vida religiosa ininterrompuda. A Vallbona el pas de les hores es comparteix amb la comunitat i amb els cultes de la vida regular. És aquest valor femení el principal actiu que dóna singularitat al conjunt cenobític.
 
Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp)
El Reial Monestir de Santes Creus és una joia de l’arquitectura cistercenca i el bressol de l’arquitectura gòtica a Catalunya. La millor introducció a la Ruta del Cister. Protegit pels reis Pere el Gran i Jaume II, els quals l’escolliren com a panteó reial, el monestir de Santes Creus va esdevenir una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d’Aragó.

2  

Fitxers adjunts

Reial Monestir de Santes Creus

Reial Monestir de Santes Creus
JPG | 3943

Dossier de premsa: Commemoració dels 25 anys de la Ruta del Cister

Dossier de premsa: Commemoració dels 25 anys de la Ruta del Cister
PDF | 1164