El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General de Joventut, i l’Escola Lliure El Sol han organitzat avui la jornada “Emprenedoria i associacionisme juvenil: embrió del cooperativisme” per tal d’analitzar les possibilitats de crear projectes emprenedors des de les associacions formades per gent jove.
 
La jornada ha comptat amb experts sobre economia social, entre els quals el professor d’ESADE Toni Comín, que ha situat el cooperativisme com l’embrió de l’economia alternativa al sistema actual i ha indicat que el funcionament democràtic de les empreses és un factor més d’eficiència. Així mateix, Comín ha emplaçat el sector a fer de lobby per aconseguir una etiqueta social en el món empresarial o a aconseguir una reforma del sistema fiscal per afavorir les cooperatives.
 
D’altra banda, el secretari general de l’Escola Lliure el Sol, Raimon Goberna, ha recordat el paper del voluntariat en l’associacionisme i ha insistit en l’educació com a via per enfortir democràticament les associacions.
 
Durant la inauguració de la jornada, el director general de Joventut, Toni Reig, ha reconegut la gran tasca de les cooperatives en l’àmbit de la prestació de serveis a la societat i ha destacat l’aprenentatge i l’apoderament que implica la participació juvenil en l’associacionisme. Al seu torn, el director general d’Economia Social, Cooperativisme i Treball Autònom, Xavier López, ha remarcat la importància que els moviments associatius apostin per un model empresarial.
 
La jornada també ha inclòs una taula rodona en què representants de diferents cooperatives han exposat les seves experiències exitoses: L’Esberla, que presta serveis d'educació en el lleure; Raons Públiques, cooperativa en l’àmbit de l’urbanisme; CISEC, que ofereix iniciatives comunitàries; i Alternativa 3, cooperativa de productes ecològics i aliments de comerç just.
 
Així mateix, el soci fundador de l’empresa cooperativa Calidoscoop, Pere Ribas, ha presentat la Guia del Programa Aracoop, que dóna les claus jurídiques i econòmiques per la transformació d’associacions en cooperatives.
 
La jornada, que ha comptat amb l’assistència d’una cinquantena de cooperativistes i tècnics de joventut, ha programat també un taller en què s’ha ajudat a les associacions juvenils presents a esdevenir empreses d’economia cooperativa, mitjançant la selecció d’idees i la definició de models de negoci.
 
Catalunya compta amb associacions juvenils que volen seguir treballant des del voluntariat i que, a la vegada, presten un servei a la societat pel qual necessiten professionalitzar la seva activitat. Una opció per a aquestes entitats és la creació d’una cooperativa, i per això l’acte vol donar a conèixer i potenciar aquesta opció.