FOTO WEB
Un moment de l'acte.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com pel director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, ha presidit aquest migdia, a Reus, la cloenda de l’assemblea general d’Unió Corporació Alimentària.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció remarcant que l’assemblea d’enguany ve marcada per dos fets importants com són d’una banda, el nou Consell Rector i el seu president, Jordi Castellví, “que recull no només l’herència d’en Pere Colat i els membres dels últims Consells Rectors, sinó la de tot l’històric d’Unió Corporació Alimentària, la dels seus socis, la de la seva gent amb les seves inquietuds, ambicions i gran capacitat de treball”; i, de l’altra, els “excel·lents” resultats econòmics, atès que l’exercici tancat a 31 d’agost mostra un creixement de les vendes superior al 7% respecte 2013.
 
En aquest sentit, Pelegrí ha assenyalat que “els bons preus de la fruita seca han incrementat el volum de negoci, i això no vol dir que, a nivell individual, algunes de les cooperatives associades no es trobi en una situació delicada i que sigui més necessari que mai continuar ajuntant-se o col·laborar amb d’altres cooperatives per a millorar la rendibilitat. I és que la concentració de la producció continua sent un factor clau i estratègic per al nostre sector cooperatiu, un factor en què hi farà especial incidència el Nou Pla Marc del Cooperativisme agrari català, que estem preparant amb la FCAC i tot el sector. I és molt important disposar d’una bona diagnosi per a poder fer una reflexió estratègica que catapulti el sector al futur. No es pot començar la casa per la teulada, calen fonaments ferms i ben estudiats, una visió real, completa i objectiva del què tenim”.
 
En aquest punt el conseller ha subratllat també que encara és més important que aquesta diagnosi l’ofereixi el propi sector, que és qui coneix la realitat i el dia a dia de primera mà. “Aquest és un treball sense precedents a Catalunya!! Estem parlant d’un model empresarial molt distribuït al territori, amb una gran diversitat productiva i amb realitats molt diferents, però que també comparteix reptes, tal i com identifica la diagnosi del futur Pla”, ha indicat Josep Maria Pelegrí, qui ha reiterat que “cal estructures més grans, el volum mitjà de facturació per cooperativa és molt baix en alguns territoris i sectors, el que ens obliga a fusionar cooperatives per no perjudicar la liquidació del productor. I les cooperatives més grans tenen una relació despesa/ingrés més eficient, les que manipulen més volum de producte tenen la ràtio despesa/producció més baixa”.
 
Pelegrí ha insistit que “les cooperatives catalanes han de liderar els processos integratius, i en funció de com es desenvolupin aquests, tindrem uns resultats o uns altres. Liderarem més la oferta o la demanda o liderarem ambdues, que és l’objectiu final, però hem d’apostar clarament per la nostra capacitat de lideratge. I especialment per la capacitat dels nostres consells rectors, que cada vegada estan més preparats per a afrontar els nous reptes, tot i que cal més formació. El percentatge de cooperatives amb gerent, pla estratègic, pla de formació i el nivell de formació del gerent creix en augmentar la facturació de la cooperativa i la participació en la cadena de valor”.
 
Així, el conseller ha remarcat la necessitat de reforçar la participació en la cadena de valor: “el preu comercialitzat està més clarament relacionat a la cadena que a la dimensió de la cooperativa, aquest preu comercialitzat és superior a les cooperatives en la gran majoria de les produccions agroalimentàries en relació amb el conjunt del sector agroalimentari. I les cooperatives amb una major participació en la cadena de valor són més intensives en treball. Cal disminuir la vulnerabilitat de la cadena i fer protocols per a tots els agents que participen dins de la cadena de valor, i per a fer-ho ja tenim un instrument molt potent que és el codi de bones pràctiques agràries”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha insistit en què cal desenvolupar nous conceptes i nous productes per a arribar a mercats no madurs i establir noves aliances, el que vol dir Innovació i Internacionalització, així com certificacions de qualitat (ISO). En aquest punt, Pelegrí ha recordat que, parlant d’innovació, “precisament avui presentem el Consell de la Innovació -en el qual la FCAC hi forma part- i donem els premis PITA”, i quant a internacionalització ha apuntat l’increment del 8% de les cooperatives que exporten, que representen el 29% del total, sent el destí majoritari la UE, i també es registra creixement  quant als països emergents: en creixement.
 
En aquesta línia, Pelegrí ha afegit que això, però, “també vol dir captar més joves, gent acostumada a les noves tecnologies, a entorns diferents als nostres, amb ambició per a aprendre i ser el nostre relleu. I el Pla és el primer pas per a començar a dissenyar una estratègia de futur, a 5-7 anys vista, que marqui la realitat del cooperativisme català en 25 anys i sigui específica per a grups de cooperatives. El món cooperatiu té un llarg recorregut! Hem d’incentivar-lo per a què pugui continuar amb altres circumstàncies i dimensions, però amb la mateixa efectivitat”, ha conclòs el conseller, insistint a “allargar la mà al diàleg i a la col·laboració, perquè tots estem al servei del sector”
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Un moment de l'acte.

Un moment de l'acte.
JPG | 522