El Reglament (UE) número 1169/2011, del Parlament Europeu i del Consell, de 25 d’octubre de 2011, sobre la informació alimentària facilitada al consumidor és d’aplicació des del dia 13 de desembre de 2014, i té com a objectius: garantir un alt nivell de protecció dels consumidors; establir els principis, requisits i responsabilitats de l’etiquetatge dels aliments; garantir una informació de fàcil comprensió per al consumidor; i actualitzar, simplificar i refondre diferents normatives.
 
Les principals novetats que aporta aquest reglament són les següents:
 
1) Manera d’indicar les mencions: introdueix regles molt detallades sobre la llegibilitat i claredat de l’etiquetatge, estableix una alçada mínima de font per a la informació obligatòria d’1,2 mil·límetres. No obstant això, si la superfície màxima d’un envàs és inferior a 80 centímetres quadrats, l’alçada mínima es redueix a 0,9 mil·límetres; en cas que sigui menor de 25 centímetres quadrats la informació nutricional no serà obligatòria; i en els envasos la superfície més gran dels quals sigui inferior a 10 centímetres quadrats, no és necessari incorporar ni la informació nutricional ni la llista d’ingredients. Això però, el nom de l’aliment, la presència de possibles al·lèrgens, la quantitat neta i la data de duració mínima ha d’indicar-se sempre, independentment de la mida de l’envàs.
 
2) País d’origen: és obligatori informar sobre el país d’origen del producte quan la seva omissió indueixi a error al consumidor. A més, a partir de l’1 d’abril de 2015 caldrà indicar l’origen per a la carn de porc, oví, caprí, i aviram.
 
3) Indicació del nom dels olis i greixos vegetals: els olis i greixos d’origen vegetal que fins ara es podien indicar sota la categoria d’“olis o greixos vegetals”, a partir d’ara, a més, s’han de designar amb el seu nom específic, per exemple oli de soja, oli de gira-sol, etcètera.
 
4) Mencions obligatòries addicionals: s’estableix unes mencions obligatòries que han d’acompanyar a la denominació de determinats aliments: “descongelat”, “ingredients de substitució” (quan s’espera un determinat ingredient i en realitat és un altre), “proteïnes afegides de diferent origen animal”, “aigua afegida”, “elaborat a partir de peces per a carn/peix” (quan doni la impressió que el producte és una peça sencera i realment està fet de trossos).
 
5) Data de congelació: cal indicar la data de congelació per a carns i productes de la pesca sense transformar congelats.
 
6) Embolcalls d’embotits: cal indicar, en el seu cas, que l’embolcall d’un embotit no és comestible.
 
7) Productes glacejats: en els productes glacejats el pes net declarat no ha d’incloure el pes del glacejat.
 
8) Nanomaterials: tots els ingredients presents en forma de nanomaterials artificials han d’indicar-se clarament a la llista d’ingredients seguits de la paraula “nano” entre parèntesi.
 
9) Venda a distància: en la venda a distància, la informació obligatòria       haurà d’estar disponible per al consumidor.
 
10) Productes amb cafeïna: en les begudes amb un contingut elevat de cafeïna i els aliments amb cafeïna afegida s’ha d’incloure una menció específica d’advertiment per a nens i dones embarassades.
 
11) Al·lèrgens: s’ha d’indicar en la llista d’ingredients les substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies (cereals amb gluten, ous, crustacis i peix, etcètera) de manera clara i amb tipus de lletra, estil o color diferent a la resta d’ingredients. Si no hi ha llista d’ingredients ,s’ha de fer servir el terme “conté”, seguit de la substància o producte que figura en l’annex II de l’esmentat reglament. També s’ha d’informar d’aquests aspectes en els aliments sense envasar o envasats en el punt de venda.
 
12) Informació nutricional: a partir del 13 de desembre de 2016 serà obligatori indicar la informació nutricional per a la majoria d’aliments transformats.
 
Els elements que s’han de declarar de forma obligatòria són: valor energètic, els greixos, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal; i tots aquests elements han de presentar-se en el mateixa camp visual. La declaració ha de realitzar-se obligatòriament per 100 grams o per 100 mil·lilitres, la qual cosa permet la comparació entre productes. A més, de forma addicional i amb caràcter voluntari, aquesta informació es pot declarar per porció.
 
La informació nutricional obligatòria es pot complementar voluntàriament amb altres valors de nutrients com: àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, polialcohols, midó, fibra alimentària, vitamines, o minerals.
  
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.