Catalunya ha obtingut 8 concessions en la setena convocatòria de les concessions Starting Grants que atorga el Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles ena anglès), corresponent a l’any 2014. Enguany, les distincions del sistema català de recerca representen el 2,4% del total d’ajuts atorgats i el 40% del global de l’Estat espanyol. Especialment destacables són les tres concessions en l’àmbit de Ciències Socials i Humanitats, que signifiquen el 100% de les captades per l’Estat en aquesta àrea i el 4,9% de tots els ajuts atorgats per l’ERC.
 
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha subratllat que aquests resultats evidencien “la qualitat i l’excel·lència del sistema de recerca català” ja que quant més competitiva és una convocatòria “més diners capta Catalunya” i això és gràcies “als investigadors que generen recerca en centres, universitats i grans infraestructures”
 
Les convocatòries Starting Grants financen els millors investigadors joves i novells i s’atorguen únicament per criteris d’excel·lència científica, amb una dotació per projecte de fins a 2 milions d’euros. Dels 328 investigadors becats aquest 2014, 20 desenvolupen el seus projectes a l’Estat, 8 dels quals són investigadors que pertanyen al sistema català de recerca. Concretament, 5 dels distingits investiguen centres CERCA de la Generalitat de Catalunya, altres dos en universitats i un tercer en un gran instal·lació. Un d’ells també és investigador amb contracte de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
 
Per àmbits, a banda del destacat resultat en Ciències Socials i Humanitats, el sistema de recerca català també ha obtingut 3 concessions en Ciències de la Vida que suposen el 27% dels ajuts captats per l’Estat i el 2,4% del total concedit. En Ciències Físiques i Experimentals,  les 2 concessions a Catalunya signifiquen el 33% del conjunt de l’Estat i l’1,4% del total.
 
Els investigadors de Catalunya guardonats en la convocatòria 2014 dels Starting Grants són els següents:
 
Ciències Socials i Humanitats

·         Ruben Enikelopov (Universitat Pompeu Fabra - UPF). És investigador ICREA.
·         Caterina Calsamiglia (Markets, Organizations and Votes in Economics - MOVE)
·         Iñaki Permanyer (Centre d’Estudis Demogràfics - CED)
 
Ciències Físiques i Experimentals
·         David Carrera (Barcelona Supercomputing Center - BSC)
·         Darrick Chang (Institut de Ciències Fotòniques - ICFO)
 
Ciències de la Vida
·         Manel Irimia (Centre de Regulació Genòmica - CRG)
·         Núria Montserrat (Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona – CMRB)
·         Albert Quintana (Universitat Autònoma de Barcelona - UAB)
 
Amb aquests últims resultats, són 72 els investigadors del sistema de recerca de Catalunya que han obtingut ajuts Starting Grants des del 2007, any de la seva creació. Del total d’investigadors, un 55% desenvolupen la seva recerca en centres CERCA i un 38% a universitats catalanes, i més d’un terç del total amb contractes ICREA.

1  

Fitxers adjunts

Starting Grants

Starting Grants
PDF | 237