Catalunya ha obtingut 8 concessions en la setena convocatòria de les concessions Starting Grants que atorga el Consell Europeu de Recerca (ERC en les sigles ena anglès), corresponent a l’any 2014. Enguany, les distincions del sistema català de recerca representen el 2,4% del total d’ajuts atorgats i el 40% del global de l’Estat espanyol. Especialment destacables són les tres concessions en l’àmbit de Ciències Socials i Humanitats, que signifiquen el 100% de les captades per l’Estat en aquesta àrea i el 4,9% de tots els ajuts atorgats per l’ERC.
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha subratllat que aquests resultats evidencien “la qualitat i l’excel·lència del sistema de recerca català” ja que quant més competitiva és una convocatòria “més diners capta Catalunya” i això és gràcies “als investigadors que generen recerca en centres, universitats i grans infraestructures”.
Les convocatòries Starting Grants financen els millors investigadors joves i novells i s’atorguen únicament per criteris d’excel·lència científica, amb una dotació per projecte de fins a 2 milions d’euros. Dels 328 investigadors becats aquest 2014, 20 desenvolupen el seus projectes a l’Estat, 8 dels quals són investigadors que pertanyen al sistema català de recerca. Concretament, 5 dels distingits investiguen centres CERCA de la Generalitat de Catalunya, altres dos en universitats i un tercer en un gran instal·lació. Un d’ells també és investigador amb contracte de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
Per àmbits, a banda del destacat resultat en Ciències Socials i Humanitats, el sistema de recerca català també ha obtingut 3 concessions en Ciències de la Vida que suposen el 27% dels ajuts captats per l’Estat i el 2,4% del total concedit. En Ciències Físiques i Experimentals, les 2 concessions a Catalunya signifiquen el 33% del conjunt de l’Estat i l’1,4% del total.
Els investigadors de Catalunya guardonats en la convocatòria 2014 dels Starting Grants són els següents:
Ciències Socials i Humanitats
· Ruben Enikelopov (Universitat Pompeu Fabra - UPF). És investigador ICREA.
· Caterina Calsamiglia (Markets, Organizations and Votes in Economics - MOVE)
· Iñaki Permanyer (Centre d’Estudis Demogràfics - CED)
Ciències Físiques i Experimentals
· David Carrera (Barcelona Supercomputing Center - BSC)
· Darrick Chang (Institut de Ciències Fotòniques - ICFO)
Ciències de la Vida
· Manel Irimia (Centre de Regulació Genòmica - CRG)
· Núria Montserrat (Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona – CMRB)
· Albert Quintana (Universitat Autònoma de Barcelona - UAB)
1