S’hi han exposat experiències de diferents administracions i col·lectius que tenen per objectiu combatre les desigualtats socials
1a Jornada PINSAP
Unes 80 persones han participat aquest matí, a l’Auditori Josep Irla, de Girona, en la primera jornada del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) de Catalunya, en què diversos professionals de les comarques gironines han exposat les seves actuacions i resultats en l’àmbit de salut pública, tant de salut i polítiques socials com també de salut i alimentació. La jornada ha estat inaugurada per Eudald Casadesús, delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Antoni Mateu, secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Jordi Fàbrega, primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat i Atenció Ciutadana de Girona, i Miquel Noguer, vicepresident de la Diputació de Girona
 
El Pla interdepartamental de salut pública, el PINSAP, aglutina les intervencions sobre els determinants de la salut de la població, que requereixen un abordatge conjunt de molts sectors socials i de l’Administració pública, tant l’autonòmica com la local. El Pla té l’objectiu d’assolir els propòsits de millora i protecció de la salut de la forma més equitativa i eficient possible.
 
I és que la salut està influenciada per nombrosos determinants, molts dels quals estan fora del sistema sanitari. Per aquest motiu, per millorar la salut de la població es necessita l’acció conjunta de les administracions, amb un enfocament de salut en totes les polítiques (socials, sanitària, educatives, etc.). Cal tenir present que mantenir un bon estat de salut de la població impulsa el desenvolupament i el benestar de la societat. Són exemples molt directes de problemes de salut que requereixen intervencions intersectorials l'obesitat, les lesions pel trànsit, la violència de gènere o el consum de drogues.
 
Experiències a Girona
 
Justament a la sessió d’avui s’han presentat diverses experiències de diferents entitats i associacions les quals són totes alineades amb el PINSAP. En una primera taula rodona, s’han exposat experiències que tenen per objectiu combatre les desigualtats socials. Així, s’ha parlat de la intervenció en medi obert amb persones sense llar a la ciutat de Girona, a càrrec de Fran Calvo i García, educador social i psicopedagog del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències de Girona (Institut d’Assistència Sanitària); de la coordinació institucional per a la integració juvenil, a càrrec d’Eva Subirà i Hernando, sergenta de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la Regió Policial de Girona, dels Mossos d’Esquadra; del model de voluntariat a la Universitat de Girona, que ha exposat Sílvia Lloveras i Pimentel, responsable de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament de la Universitat de Girona; i, a més, del programa "Sempre acompanyats" de l’Obra Social la Caixa, la Creu Roja i l’Ajuntament de Girona.
 
De quina manera ajuda el treball intersectorial en els reptes alimentaris actuals ha estat l’eix temàtic de la segona taula rodona, abordant reptes actuals com la suficiència alimentària, la seguretat alimentària i l’alimentació saludable. En aquest cas hi han intervingut Gemma Salvador i Castell, dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Caye Gómez i Pérez, gerent dels Centres de Distribució d’Aliments (CDA) de Càritas Diocesana de Girona; Ricard Josep i Llavallol, president del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines, i Alfred Vara i Blanco, cap del Departament de Prevenció de l’Agència Catalana de Residus.
 
La distribució dels diners, el poder i els recursos, condicionants en les dinàmiques de la salut
 
Les dinàmiques de la salut i la malaltia no són pas resultat de l’atzar, sinó que estan fortament condicionades per les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen, i aquestes circumstàncies són el resultat de la distribució dels diners, el poder i els recursos. Aquests són, doncs, els determinants socials de la salut.
 
Aquests determinants es poden agrupar en quatre grans apartats, que són l’entorn físic, els factors socioeconòmics, els patrons conductuals i estils de vida, i el sistema sanitari. Del conjunt de determinants identificats, vuit de cada deu se situen fora del sistema sanitari.
 
L’objectiu del PINSAP és que tots els sectors del Govern, de les administracions públiques catalanes i de la societat contribueixin conjuntament a elaborar politiques públiques saludables i a desenvolupar iniciatives determinades de promoció i de protecció de la salut particularment adreçades als grups més vulnerables de la societat.