Aquest 13 de desembre de 2014, el Reglament (UE) núm. 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor exigirà que els establiments alimentaris (per exemple: bars i restaurants, forns de pa i pastisseries, rostisseries i d'altres comerços minoristes) que venguin productes sense envasar, hagin de proporcionar als seus clients tota la informació relacionada amb els al·lergògens i intoleràncies alimentàries dels productes que posin a la seva disposició.
La informació pot ser facilitada:
La informació pot ser facilitada:
- Detallant els al·lergògens que conté cada producte en forma escrita, clara i a prop de l'aliment: en cartells, etiquetes, pissarres, carta de menú, etc.
- Col·locant cartells a la zona on es venguin els aliments que informin de com obtenir aquesta informació: ja sigui mitjançant documentació per a consulta o lliurament al consumidor, ja sigui de forma oral pel personal de l'establiment.
Es permet informar oralment, sempre que:
- Pugui ser subministrada fàcilment abans de finalitzar l'acte de compra, ja sigui per part del personal de l'establiment o a través de mitjans alternatius que no suposin un cost addicional per al consumidor.
- La informació estigui recollida de forma escrita o en format electrònic a l'establiment i sigui fàcilment accessible, tant per al personal del mateix com per a les autoritats de control i els consumidors que la sol·licitin.
La Generalitat està elaborant un document de recomanacions per tal d'ajudar a aquests establiments a satisfer els nous requisits que es penjaran al web de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i de l'Agència Catalana del Consum tan aviat estiguin disponibles.