• L’objectiu del llibre és oferir una eina de treball pràctica, útil i de consulta per a la tasca diària dels metges forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha presentat avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) del Departament de Justícia el llibre Controvèrsies en la  valoració del dany corporal.
 
Germà Gordó ha posat en relleu la importància de la medicina legal en el nostre sistema judicial i, en concret, de l’informe mèdic pericial. “S’ha dit en alguna ocasió que els jutges decideixen segons se'ls informa, i és ben cert que aquesta funció d’auxili als magistrats i jutges en la presa de  decisions requereix expertesa i cura”, ha remarcat.
 
En aquest sentit, Gordó ha especificat que “la finalitat de l'informe mèdic pericial és auxiliar el jutge en l'aclariment de la veritat i, per això, el treball ha de ser metòdic, si bé el mètode a seguir dependrà dels coneixements del metge pèrit, de la seva experiència mèdica i pericial i de la disponibilitat tècnica”.
 
El titular de Justícia ha destacat que la valoració del dany corporal és una de les activitats més freqüents en medicina forense, principalment derivada dels accidents de trànsit. I també totes les agressions produïdes en qualsevol àmbit, així com les reclamacions per suposada mala pràctica sanitària i les valoracions en els tipus d’incapacitats permanents en la jurisdicció social.
 
En el marc d’aquesta tasca de la valoració del dany corporal, al metge forense i al metge avaluador se’ls plantegen situacions controvertides, lligades sovint a la interpretació semàntica del contingut del Codi penal. Establir els criteris medicolegals de primera assistència facultativa vers el tractament mèdic o quirúrgic poden generar divergències des de diversos punts de vista.
 
En el llibre es tracten també aspectes relacionats amb la valoració de l’estat anterior als fets traumàtics i als diagnòstics que apareixen posteriorment.
 
La rellevància dels informes de previsió del lesionat és un altre capítol del llibre, que aporta una guia de solucions en els casos d’enjudiciament ràpid.
 
Cal també ressenyar que el trastorn per estrès posttraumàtic i el trastorn adaptatiu en la valoració del dany corporal són tractats de forma exhaustiva, especialment aquests darrers, amb la particularitat de la seva aparició i l’avaluació de la seva repercussió en el lesionat, quan la Llei 34/2003 no el té en compte com a seqüela.
 
El conseller ha destacat que “cal posar de manifest la importància jurídica de l'informe mèdic pericial, així com la transcendència pràctica i l'aspecte fonamental que és l'establiment de la relació de causalitat entre el fet i el dany”.
 
El llibre que avui presenta l’IMLC està editat en format digital i es podrà consultar a la pàgina web del CEJFE en tres idiomes: català, castellà i anglès, perquè tingui la màxima difusió en tota la comunitat científica. Consta de 15 capítols, que han comptat amb la participació de 64 autors, metges forenses, psicòlegs de l’IMLC, la responsable de la seva biblioteca i del servei de normalització lingüística de les Terres de l’Ebre del Departament de Justícia. Tots ells, coordinats per la Dra. Lluïsa Puig, cap de la Secció de Valoració del Dany Corporal de l’Institut.
 
A l’acte, hi han assistit la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, M. Josep Feliu; el director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, Dr. Jordi Medallo; el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Xavier Hernández, així com els coordinadors i els autors del llibre, entre altres representants del món judicial.