• S’emmarca en el pla de Garantia Juvenil 2014-2020, que compromet l’administració a oferir formació, pràctiques o feina als joves d’entre 16 i 24 anys abans que portin quatre mesos sense estudiar ni treballar
  • Enfocats a una qualificació acreditable, aquests programes formatius pretenen donar resposta a les necessitats en tecnologies i idiomes que es deriven del dia a dia del teixit productiu
  • La convocatòria s’ha dissenyat i aprovat al si del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, consensuadament amb els agents socials que l’integren
 
 
El Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, destinarà aquest 2015 un total de 4,5 milions d’euros a la formació complementària en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i en idiomes de joves catalans en situació d’atur. Amb uns 5.000 beneficiaris previstos, aquesta iniciativa s’emmarca en el pla de Garantia Juvenil 2014-2020, posat en marxa a Catalunya aquest últim trimestre de l’any i que compromet l’administració a oferir formació, pràctiques o feina a persones d’entre 16 i menys de 25 anys abans que completin quatre mesos sense estudiar ni treballar. 
 
Aquesta convocatòria s’ha dissenyat i aprovat al si del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, consensuadament amb els agents socials que l’integren. Així, contempla uns programes formatius enfocats a aconseguir una qualificació acreditable i pensats en clau eminentment pràctica, incloent aquells coneixements en tecnologies i idiomes que requereix el dia a dia del teixit productiu del país per garantir la seva competitivitat present i futura. Cal dir, en aquest sentit, que tant l’enfocament com els àmbits temàtics triats van totalment alineats amb els criteris definits per la Comissió Europea en la seva estratègia contra l’atur juvenil.
 
Amb un termini de sol·licituds que finalitza el 15 de febrer de 2015, poden optar a les subvencions per a finançar aquestes accions formatives tots els centres i les entitats de formació acreditats i inscrits en les famílies professional d’Informàtica i Comunicacions i de Llengües estrangeres (en aquest últim cas, amb activitat docent demostrable en l’àmbit en els últims tres anys). Amb tot, el Consorci estima que podrien optar a rebre ajuts a través d’aquesta ordre unes 120 entitats.
 
Garantia Juvenil: 240 milions per beneficiar 300.000 joves catalans
 
En línia amb l’estratègia de la Comissió Europea contra l’atur juvenil, la Generalitat ha posat en marxa a Catalunya durant aquest últim trimestre de l’any el pla de Garantia Juvenil (http://garantiajuvenil.gencat.cat), preveient destinar-hi des d’ara fins el 2020 uns 240 milions d’euros, entre fons propis i els provinents d’Europa; un pressupost total amb què el Govern preveu beneficiar al voltant de 300.000 joves catalans d’entre 16 i menys de 25 anys (fins a 30 anys en el cas de persones amb grau de discapacitat de més del 33%).
 
Cal destacar, però, que la Generalitat ha estat pionera en l’aplicació de mesures en la línia marcada per Europa. En concret, el SOC està desenvolupant des de l’any 2013 el pla Inserjoves, amb 56,7 milions d’euros de pressupost total i 103.442 participants. Aquest pla, que també s’està desenvolupant enguany i tindrà continuïtat l’any 2015, conté tot un seguit de programes adreçats als diferents col·lectius que composen l’atur juvenil: els joves sense formació obligatòria ni qualificació; els que no tenen una qualificació adequada a les necessitats del mercat de treball, i aquells qualificats però sense experiència laboral.