La consellera destaca que malgrat l’infrafinançament crònic per part de l’Estat, la Generalitat garanteix la reactivació de les PEV i el sosteniment dels serveis socials bàsics i especialitzats inclosos dins el sistema d'atenció a la dependència
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat avui en el transcurs del Ple del Parlament, "el gran sobreesforç que tots els governs de Catalunya, des de l'endemà de l'aprovació de la Llei de la dependència, l'any 2006, han hagut de fer, i cada cop més, per donar resposta als drets, prestacions i serveis que d'ella se'n deriven".

En aquest sentit ha volgut expressar el compromís que "malgrat les dificultats i l’infrafinançament crònic per part de l’Estat,  el Govern dóna resposta a les necessitats de les persones dependents amb la màxima priorització dins el pressupost de Benestar Social i Família, i així ho seguirà fent en el pressupost de l’any 2015". A tall d exemple, la consellera ha destacat, que "l'any 2008 el Govern català aportava el 65,6% del finançament de la llei (240 MEUR), mentre que l’any 2013 el finançament per part de la Generalitat ja va ser del 83% (947 MEUR)". Munté ha insistit, que "actualment el percentatge de finançament per part de l’Estat és el més baix de la història, i l'aportació dels usuaris per la via del copagament supera ja l'aportació que fa l'Estat".

Exemples concrets dels resultats del sobreesforç pressupostari que ha de fer la Generalitat són "les més de 27.000 persones ateses pel servei d'atenció domiciliària o les 46.000 places de residència per a persones grans amb finançament públic a Catalunya, que  vol dir que el 72% de les places al nostre país reben total o parcialment finançament públic", ha exposat Neus Munté. També ha destacat que 9.000 places de centre de dia tenen finançament públic (un 52% del total) i 97.000 cuidadors no professionals reben una prestació econòmica.

Munté ha insistit, que "encara que el sobreesforç econòmic per part de la Generalitat està al límit, l’atenció a les persones dependents és una prioritat del Departament de Benestar Social i Família i seguirà sent una prioritat pressupostària l'any 2015, per fer possible, per exemple, la reactivació de les prestacions econòmiques vinculades, i el sosteniment dels serveis socials bàsics i especialitzats, inclosos dins el sistema d'atenció a la dependència".

I en aquest context, Munté ha lamentat un cop més que "mentre el Govern de l’Estat per 2015 anuncia l'entrada al sistema d’atenció de les persones valorades amb grau I de dependència, no fa referència a cap dotació econòmica amb aquest objectiu".